Úvod Novinky Aktuálne Spojené arabské emiráty pokutujú za používanie VPN technológie šesťmiestnou sumou

Spojené arabské emiráty pokutujú za používanie VPN technológie šesťmiestnou sumou

1
© vpnpick.com

Poznáte to. Chcete využívať nejakú online službu, ktorá nie je v našom regióne dostupná, tak použijete niektorú z VPN aplikácií alebo stránok v prípade používania na počítači. 

Ako príklad môžeme uviesť službu Netflix, ktorej vybraný obsah je dostupný len v USA. Ak si chcete pozrieť film alebo seriál určený len pre USA, pre prístup použijete jednu z mnohých VPN služieb.

Vláda v Spojených arabských emirátoch prišla s novou legislatívou, ktorá výslovne zakazuje používanie VPN služieb. Na mysli má pritom akýkoľvek druh digitálnej trestnej činnosti, ktorej súčasťou je „maskovanie“ IP adresy a prístup k blokovaným službám v danom regióne.

Trestom za takúto činnosť je dočasné odňatie slobody a pokuta v rozmedzí po prepočte od 136 000 dolárov do 545 000 dolárov. Táto novinka sa môže dotknúť až 88 % obyvateľov krajiny. Ľudia totižto používali VPN technológiu pre prístup k službám a aplikáciam, ktoré disponujú funkciou hlasových VoIP hovorov.

voip

Služby ako Skype, WhatsApp a Snapchat sú v Spojených arabských emirátoch v značnom rozsahu zakázané. Cieľom nie je len obmedzenie digitálnej trestnej činnosti, ale aj zvýšenie príjmov miestnych telekomunikačných spoločností. Práve telefonovanie cez aplikácie Skype, WhatsApp a Snapchat skvele nahrádzalo inak drahé služby miestnych operátorov.