V poslednom období snáď nie je týždňa, v ktorom by sa neobjavili nejaké informácie o novom víruse alebo malvéri pre zariadenia s operačným systémom Android.

Android zariadení je na trhu obrovské množstvo. Rádovo by sa dalo hovoriť o stovkách, pričom otvorenosť operačného systému má okrem pozitívnych, aj tie negatívne stránky.

Gal Beniamino, bezpečnostný expert analytickej spoločnosti Duo Labs, sa pozrel na všeobecné zabezpečenie Android smartfónov a skonštatoval, že zariadenia len dvoch výrobcov sa dajú považovať za skutočne bezpečné.

Konkrétne mal na mysli zariadenia radu Nexus a smartfóny od najväčšieho výrobcu smartfónov – Samsungu. Problémové je doručovanie inak trefných bezpečnostných aktualizácií na mesačnej báze. Až 57 % všetkých Android zariadení totiž stále „beží“ na májovej bezpečnostnej záplate. Práve tieto smartfóny a tablety trpia závažnou bezpečnostnou zraniteľnosťou, ktorú by eliminovala júnová bezpečnostná aktualizácia.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 edge

Nexus a Samsung smartfóny už touto aktualizáciou disponujú. Samotné aktualizácie pritom vo väčšine prípadov prichádzajú včas. Expert z bezpečnostného hľadiska teda odporúča nákup smartfónov len od Samsungu alebo tých s referenčným podpisom spoločnosti Google.

Panika nie je potrebná

Napriek istým bezpečnostným rizikám by sme paniku nerobili. Najzraniteľnejším článkom je v konečnom dôsledku samotný používateľ. Pri inštalácii pochybných aplikácií z neznámych zdrojov, akými sú rôzne alternatívne obchody s aplikáciami alebo .apk súbory, môže dôjsť k bezpečnostnému ohrozeniu aj vyššie spomínaných zariadení. Preto inštalujte obsah len z obchodu Google Play a ignorujte nevyžiadané e-maily, ktoré vás nabádajú na otvorenie rôzneho a hlavne neovereného obsahu.