Úvod Výrobcovia Samsung Samsung predstavil UFS karty: Svojou rýchlosťou zničili všetku konkurenciu

Samsung predstavil UFS karty: Svojou rýchlosťou zničili všetku konkurenciu

Pre príklad, 256 GB verzia dokáže zapisovať takmer 3x rýchlejšie, než najlepšie UFS karty na trhu.

2

O tom či je vymeniteľné úložisko dobré alebo zlé sme už počuli. Najnovšie zariadenia však možnosť využiť ich ponúkajú a tak dáva zmysel, že Samsung, najväčší výrobca smartfónov na svete, bude chcieť ponúknuť niečo naozaj špeciálne. A že to ponúka!

Pri UFS kartách nie je dôležitá len kapacita, ale aj rýchlosť, akou dokážu karty zapisovať dáta. Využiť ich tak môžeme napríklad na natáčanie 4K či slow-motion videa. Ich nové UFS (Universal Flash Storage) karty v 256 GB prevedení ponúkajú rýchlosť čítania až 530 MB/s, čo je veľmi podobné SSD diskom. Ide o rýchlosť až 5x väčšiu, než pri najlepších kartách, ktoré sú momentálne na trhu. Okrem toho novinka zvláda aj sekvenčné čítanie rýchlosťou 170 MB/s, čo je taktiež dva až trikrát rýchlejšie než to, na čo sme zvyknutí.

Okrem toho, Samsung tvrdí, že ich 256 GB kartu ohodnotili na 40 000 IOPS, čo sa náhodného čítania týka. V porovnaní s ostatnými kartami ide o gigantický 20-násobný skok vpred. Podobne je na tom aj náhodné zapisovanie dát, ktoré je ohodnotené na 35 000 IOPS – až 350-násobne viac než bežné karty. Dá sa teda s kľudom na duši tvrdiť, že Samsung dnes ráno zadelil nový štandard.

Ako však môžete vidieť z nákresov, nejde o microSD karty. Síce sa podobajú, no UFS karty majú malý pin konektor, ktorý spôsobí, že ho do bežných microSD slotov nenapcháte. Dúfame preto, že chystaný Galaxy Note 7 už ponúkne slot aj pre UFS karty. Takýto technologický pokrok by bola škoda neochutnať.