Mobilná hra Pokémon Go u nás ešte nie je oficiálne dostupná, v blízkej budúcnosti však určite bude. Táto hra vyvolala vo svete vlnu ošiaľu a tlačí sa na prvé priečky sťahovaní v obchodoch s aplikáciami.

Popularitu hry sa snažia využiť rôzni, povedzme internetoví kriminálnici. Tí už stihli s inštalačnými .apk súbormi rozširovať malvér, ktorý im umožní získať plnú kontrolu nad infikovaným zariadením. Dôjsť tak môže k zneužitiu osobných údajov alebo finančnej ujme. Malvér by mohol bez vášho vedomia inštalovať aplikácie, ktoré sú spoplatnené.

TIP: Chcete hrať Pokémon GO? Počkajte na oficiálnu dostupnosť. APK súbory môžu byť nebezpečné 

Najnovšie sa po svete začal šíriť podvodný e-mail, ktorý informuje o mesačnom spoplatnení hry Pokémon Go sumou 12,99 dolárov. Odosielatelia e-mailu sa odvolávajú na tvorcov hry, ktoré podľa nich potrebujú pokryť náklady na výkonnejšie servery a pod. Následne, ak užívateľ nezaplatí do jedného, podľa e-mailu dôjde k vymazaniu celého Pokémon Go účtu.

pokemon go

Email je samozrejme falošný a nič v ňom nie je pravda. Ak ho náhodou v blízkej budúcnosti obdržíte, okamžite ho odstráňte, resp. označte ako spam a neklikajte na žiadny obsah v ňom. V hre Pokémon Go tvorcovia použili systém mikro transakcií, tzv. in-app nákupy, ktoré sa starajú o dostatočný príjem pre tvorcov. Inštalácia hry a jej hranie je bezplatné a s najväčšou pravdepodobnosťou to tak aj zostane.