Mobilná hra Pokémon GO sa stala v priebehu niekoľkých dní od uvedenia doslova hitom. Hra je ale dostupná v obchode Google Play len v niektorých krajinách, ako napr. v USA, Austrálii alebo v Novom Zélande.

Spoločnosť Nintendo a ďalší partneri samozrejme plánujú s hrou expandovať aj na ostatné trhy, vyriešiť ale najskôr musia problém s nedostatočnou kapacitou serverov. Niektorí nedočkaví jedinci sa rozhodli pre inštaláciu hry Pokémon GO na vlastnú päsť.

Z rôznych fór alebo z iných neznámych zdrojov si stiahli inštalačný .apk súbor a hru si nainštalovali manuálne. Množstvo odborníkov na softvérovú bezpečnosť pritom už dlhodobo poukazuje na riziko takýchto inštalácií. V súčasnosti po internete koluje množstvo rôznych vírusov a malvéru, ktoré sú určené pre mobilné zariadenia.

pokemon go

Vo väčšine prípadov sa zariadenia s operačným systémom Android infikujú práve inštaláciou obsahu z neznámych zdrojov priamo samotnými používateľmi. Tvorcovia škodlivého kódu si okamžite uvedomili popularitu hry Pokémon GO a do inštalačného .apk súboru vložili malvér známy ako DroidJack.

Ten umožní získať hackerom plnú kontrolu nad infikovaným mobilným zariadením. Malvérom sa už zrejme nakazil slušný počet neopatrných používateľov Android smartfónov. Ak ste si aj vy nainštalovali hru Pokémon GO, skontrolujte si v nastaveniach smartfónu oprávnenia aplikácie, k čom všetkému ste vlastne hre dovolili pristupovať. Nižšie nájdete snímky obrazovky správnych oprávnení a oprávnení, ktoré sú nebezpečné.

Správne oprávnenia 

 

pokemon go

Rizikové oprávnenia

pokemon go

V prípade, že máte v smartfóne nainštalovanú infikovanú verziu hry, okamžite ju odinštalujte a preskenujte smartfón pomocou niektorej z popredných antivírusových aplikácií. Spomenúť môžeme tú od Eset, AVG, McAfee alebo Avast.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eset.ems2.gp“]

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.antivirus.tablet“]

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wsandroid.suite“]

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.avast.android.mobilesecurity“]