Samsung Galaxy S7 edge

Pokiaľ ste sa dostali do situácie, v ktorej sa vám stratili všetky alebo len niektoré kontakty v smartfóne s operačným systémom Android, žiadnu paniku. Stratené kontakty sa dajú obnoviť.

Pokiaľ vlastníte Android smartfón, pre jeho plnohodnotné používanie musíte byť prihlásený do Google účtu. Ten ste si pravdepodobne nastavili hneď pri prvom zapnutí smartfónu, poprípade ste túto možnosť preskočili a účet si nakonfigurovali neskôr.

S týmto účtom je synchronizovaných množstvo dát, medzi ktorými nájdete aj kontakty. Presvedčiť sa o tom môžete v nastaveniach smartfónu, kde nájdete položku „účty“, v nej vyberiete Google a po kliknutí na túto položku uvidíte stav synchronizovaných dát.

Google kontakty je možné obnoviť spätne až po dobu tridsiatich dní. Google synchronizuje telefónne čísla a mená uložené priamo v telefóne, nie na SIM karte. Pre obnovenie navštívte na počítači prostredníctvom prehliadača svoj Gmail účet a v ľavom hornom rohu rozkliknite kontextové menu, v ktorom nájdete položku kontakty.

kontakty

Po jej otvorení, na ľavej strane pod vašou fotografiou a menom kliknite na položku „viac“. Po zrolovaní v menu nižšie zvoľte možnosť „obnoviť kontakty“.

kontakty

Následne sa vám zobrazí okno, v ktorom si vyberiete obdobie, z ktorého chcete kontakty obnoviť.

kontakty

Po obnovení zoberte do rúk svoj Android smartfón, prejdite do jeho nastavení a v nich nájdite „účty“. Po otvorení vyberte „Google“ a spustite synchronizáciu. Smartfón zosynchronizuje súbor kontaktov, ktoré ste pred malou chvíľou obnovili prostredníctvom prehliadača na počítači. Ak všetko prebehne hladko, čo by malo, stačí otvoriť aplikáciu kontaktov resp. tú, pomocou ktorej vytáčate hovory. Mali by ste v nej uvidieť všetky svoje stratené telefónne čísla a k nim priradené mená.

© AndroidCentral
© AndroidCentral

Každý kontakt je veľmi dôležitý, preto dbajte na to, aby bola ich synchronizácia vždy zapnutá. Takýmto spôsobom o svoje dôležité telefónne čísla nikdy neprídete. Rovnako v nastaveniach smartfónu spomínaných vyššie vypnite zbytočnú synchronizáciu položiek, ktoré nepoužívate. Ide napríklad o Google Filmy, Hudbu alebo úložisko Drive.