Úvod Zaujímavosti Koľko môžu zarábať hackeri? Z tejto čiastky padnete na zadok!

Koľko môžu zarábať hackeri? Z tejto čiastky padnete na zadok!

3

Možno ste si v poslednom období všimli čoraz viac správ, ktoré sa týkajú rôznych vírusov a malvérov pre smartfóny. Ich tvorcom nejde len o vaše osobné údaje, ale hlavne o peniaze.

Tie sú silnou motiváciou pre skupiny hackerov a tvorcov škodlivého kódu. Pri pohľade na dáta vychádzajúce z analýzy softvérovej spoločnosti Cheetah Mobile Security Research Lab by zrejme po vlastnom malvéri zatúžil nejeden človek. Len predvčerom sme vás informovali o aplikácii WhatsApp Gold, ktorá sa tvári ako prémiová verzia známeho komunikačného nástroja. Jej autormi sú čínski hackeri, ktorí majú na svedomí ďalšie podobné aplikácie, ako falošný Facebook či Uber. Tieto, oficiálne sa tváriace appky sú samozrejme prepchané škodlivými kódmi, vírusmi alebo malvérom.

V prvej polovici tohto roka bolo týmito aplikáciami infikovaných viac ako 1,4 milióna smartfónov, a to každý deň. Bezpečnostná softvérová spoločnosť Cheetah Mobile Security Research Lab na základe skúmania odhadla, že z každého infikovaného zariadenia plynulo hackerom 0,50 dolárov. Počas najväčšej aktivity škodlivého kódu plynulo na kontá čínskej hackerskej skupiny neuveriteľných 500 000 dolárov denne.

Počet infikovaných smartfónov (denne) v konkrétnych obdobiach
Počet infikovaných smartfónov (denne) v konkrétnych obdobiach

Po inštalácii infikovanej aplikácie získa vírus administrátorské práva, vďaka ktorým môže zobrazovať reklamu v pop-up oknách a inštalovať ďalšie aplikácie na pozadí. To všetko bez vedomia používateľa. Najlepším spôsobom, ako sa takýmto aplikáciam vyhnete je, že sa zdržíte inštalovania obsahu z neznámych zdrojov mimo obchodu Google Play. Máme na mysli rôzne „alternatívne“ obchody s aplikáciami a hlavne .apk súbory.

Prevencia je najlepšia ochrana

To, či je váš smartfón infikovaný môže symbolizovať niekoľko indícií. Z ničoho nič môže dôjsť k zníženiu výkonu smartfónu, ktorý pred tým bežal bez problémov, rovnako tak sa objavuje znížená výdrž na jedno nabitie alebo zvýšená spotreba dátovej prevádzky. Bezpečnostná softvérová spoločnosť Cheetah Mobile Security Research Lab ďalej informuje, že aktualizovala svoju bezpečnostnú aplikáciu, ktorá teraz dokáže spomínaný nebezpečný vírus eliminovať.

Aplikáciu nájdete v obchode Google Play pod názvom Stubborn Trojan Killer. Na stiahnutie je bezplatne a jej funkčnosť užívatelia ohodnotili vo väčšine prípadov piatimi hviezdami.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.security.stubborntrjkiller“]