Úvod Tlačová správa Kasperky Lab: Potreba pripojiť sa na internet kdekoľvek a za každú cenu...

Kasperky Lab: Potreba pripojiť sa na internet kdekoľvek a za každú cenu vystavuje cestovateľov rôznym rizikám

0

Na základe prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab, potreba mnohých ľudí pripojiť sa na internet akonáhle docestujú do zahraničnej destinácie cez nezabezpečenú WiFi znamená, že riskujú zneužitie svojich osobných dát.

Výsledky prieskumu, do ktorého sa zapojilo 11 850 ľudí z Európy, Ruska, Latinskej Ameriky, USA a Ázie a Tichomoria, poukazujú na to, že kyberkriminalita sa používateľom nevyhýba ani na cestách. Jednoducho čoraz viac cestovných informácií (od máp a potvrdení hotelových rezervácií až po informácie o check-ine plánovaného letu, či o palubnom lístku) je uložených online a medzinárodní cestovatelia nemajú inú možnosť než pripojiť sa na internet hneď po prílete. Mnohí radšej použijú dostupnú WiFi, ako by riskovali roamingové ceny za prenesené dáta a to aj napriek tomu, že sami seba vystavujú riziku.

V prípade európskych cestovateľov, v momente, keď opúšťajú letisko je až 40% z nich online, a to najmä z dôvodu, aby dali svojej rodine a blízkym vedieť, že bezpečne pristáli (67%). Vyše tretina (35%) využíva pripojenie na internet, aby si mohla stiahnuť cestovné informácie. Čoraz častejšie sa ihneď pripájame na internet aj z pracovných dôvodov (27%), prípadne nás zaujímajú novinky na sociálnych sieťach (29%). Jeden z troch používateľov (33%) dokonca vníma pripojenie sa online akonáhle je to možné ako inštinktívnu potrebu.

kaspersky_mobil

Naše správanie vychádza najmä z faktu, že keď sme doma, tak sme automaticky pripojení na internet a pri cestovaní do zahraničia sa tak ani nezamýšľame nad tým, kde a ako sa na internet pripájame, či kto by nás mohol „sledovať“. Takmer tri štvrtiny (74%) európskych cestovateľov sa na internet pripája cez nezabezpečené WiFi siete, ktoré sú voľne dostupné na verejných miestach, akými sú letiská, hotely, kaviarne, či reštaurácie.

Avšak mimo domova a dôveryhodných sietí je to práve náš nedostatok pozornosti venovaný ochrane a zabezpečeniu sietí, ktorý stále nahráva kyberkriminálnikom. Takmer jeden z piatich európskych cestovateľov (19%) sa stal obeťou kyberzločinu – len pre porovnanie, len 4% sa stali obeťou klasického zločinu.

Tento výsledok nie je až taký prekvapivý, keďže naše digitálne návyky sa len málokedy menia, keď cestujeme a to aj napriek tomu, že sme v oveľa väčšej miere vystavený nezabezpečeným verejným sieťam. Niektorých európskych cestovateľov to nezastaví ani pri využívaní internet bankingu (44%) či nákupoch online (29%).

Eugene Kaspersky, predseda predstavenstva a CEO spoločnosti Kaspersky Lab, hovorí: „Veľa cestujem. Môj pracovný kalendár je plný stretnutí, konferencií a jednaní po celom svete. 100 letov ročne je mojím štandardom. A samozrejme aj ja používam verejné WiFi siete pre prístup na internet. No prvú vec, ktorú potom vždy urobím je, že využijem VPN pripojenie (v mojom prípade VPN Kaspersky Lab) a to je tá najlepšia prevencia, ktorú odporúčam každému. Takisto je dôležité pravidelne aktualizovať softvér a nikomu na internete nedôverovať.“