Úvod Výrobcovia Google Ušetrite dáta: Google osekal veľkosť súborov nových aplikácií a updatov v Play...

Ušetrite dáta: Google osekal veľkosť súborov nových aplikácií a updatov v Play Store

0
veľkosť súborov Google Play

Počítate každý jeden megabajt internej pamäte keď si chcete stiahnuť novú hru, napríklad Pokémon Go? Alebo každý deň sledujete, či ste neminuli všetky megabajty vášho mesačného internetu od operátora? Ak patríte do jednej z týchto skupín, tak Google má pre vás skvelé novinky.

Nie je žiadnou novinkou, že Google v popise aplikácií informuje o veľkosti súboru. Problémom ale je, že udávaná veľkosť súboru je veľkosť samotného inštalačného súboru (.apk). Potom vás však čaká nemilé prekvapenie. Keď sa pozriete na veľkosť aplikácie po nainštalovaní, často sa stane, že vaša obľúbená hra alebo aplikácia má aj 2x väčšiu veľkosť ako je udávaná v Google Play.

Google ale namiesto toho, aby zobrazoval veľkosť .apk súboru, bude po novom zobrazovať skutočnú veľkosť aplikácie. Ak už máte aplikáciu nainštalovanú, uvidíte skutočnú veľkosť updatu. Vďaka tomu budete mať lepší prehľad o tom, koľko miesta vám zaberie aplikácia po inštalácii alebo aktualizácii.

Ďalšou novinkou, ktorú Google predstavil je zredukovanie veľkosti súborov, ktoré sa posielajú pomocou updatov. Použili nový delta algoritmus (bsdiff), ktorý zmenší veľkosť updatov až o 50% a viac. Napríklad, nová veľká aktualizácia Chrome aplikácie, ktorá by mala 22,8 MB pred bsdiff, má teraz len 12,9 MB. Ešte pozoruhodnejšie je, že menší update, ktorý by zabral 15,3 MB v pamäti, použije teraz len 3,6 MB pamäti, čo je 76% rozdiel.

Google tu ale neskončil a ďalej rozšíril svoj delta algoritmus spolu s kompresiou aj pre rozširujúce APK súbory. Tieto súbory umožnia vývojárom pridať až 2 GB súborov grafiky s vysokým rozlíšením alebo iných médií pre ich aplikácie. Toto využitie sa týka hlavne hier. Rozširujúce súbory budú skomprimované vďaka novému algoritmu, vďaka čomu by vaša pamäť mala v priemere pocítiť rozdiel o 12%, zatiaľ čo updaty až o 65%.

Tým, že Google znížil veľkosť týchto súborov sa nielen aplikácie a aktualizácie stiahnu rýchlejšie, ale aj ušetríte cenné dáta, ktoré môžete neskôr využiť na chytanie hoc aj Pokémonov.

Arrow-points-to-true-download-size-of-the-app

Arrow-points-to-true-update-size-of-the-app