Doba, kedy sme vošli do miestnosti a pracovali s počítačom veľkým ako komoda z Ikea je dávno preč. Už dnešné smartfóny svojím pomerom veľkosti a výkonu fascinujú, no dá sa ísť ešte ďalej.

David Blaauw je profesor na univerzite v americkom Michigane a spolu s piatimi žiakmi postgraduálneho štúdia vytvorili extrémne malý počítač, ktorý môže zmeniť napríklad odvetvie medicíny.

Samozrejme nejde o žiadny mikroskopický MacBook ani Raspberry Pi. Počítač sa zmestí na hranu mince, pretože je široký len 2 milimetre. Počítač s názvom Michigan Micro Mote dokáže prijímať a odosielať dáta aj vykonávať rôzne úlohy.

počítač

Najväčšou výzvou pre tvorcov bolo ovládanie a nabíjanie, keďže takto malý počítač nemôže byť vybavený myšou, klávesnicou či iným konektorom. Jeho účel a funkcionalita bude teda vopred naprogramovaná a ako zdroj energie bude slúžiť svetlo. Miniatúrny počítač je vybavený rovnako miniatúrnymi solárnymi panelmi, ktoré sú ale navrhnuté tak, aby premieňali na energiu hlavne interiérové svetlo. Vystavenie tohto počítača silnému priamemu slnečnému svetlu by ho skôr poškodilo ako naplnilo energiou.

Michigan Micro Mote dokáže odosielať spracované dáta z vykonaných úloh do hlavného centrálneho počítača prostredníctvom klasických rádiových frekvencií. O pohon sa stará procesor Phoenix, ktorému stačí na chod v pohotovostnom režime len 500 piko Wattov.

počítač

O tento počítač už prejavili záujem niektorí lekári. Mikro počítač je tak malý, že by sa dal vložiť do ľudského tela. V ňom by mohol zhotovovať rôzne snímky, merať teplotu, tlak alebo zbierať iné, medicínsky dôležité údaje. Podľa správ je Michigan Micro Mote pripravený na výrobu.

Výskumný tím zo spomínanej univerzity ale pokračuje vo vývoji ďalej. Časom chcú vyvinúť ešte menšie počítače, ktoré budú tak malé, že si už teraz vyslúžili pomenovanie „Smart Dust“, čiže „múdry prach“.