Jedna sekunda. V našom ponímaní extrémne krátky čas, no na tak rušnom mieste, akým je internet sa toho za jednu sekundu stihne udiať poriadne veľa.

Na internet pristupujeme nielen z počítačov a notebookov, ale v dnešnej dobe hlavne prostredníctvom smartfónov a tabletov. Pripojenie na internet tak môžeme využívať mobilne, kedykoľvek a v podstate odkiaľkoľvek.

Na svete je online 3,4 miliardy ľudí, čo je 46,1 percent svetovej populácie. Podľa štúdie agentúry Focus, na Slovensku tvorí internetovú populáciu 3,7 milióna ľudí. Mladí ľudia pritom trávia na internete týždenne 27 hodín. Ide o globálny priemer. Internetoví používatelia sa tak starajú o slušný tok dát, z ktorých vychádzajú zaujímavé štatistiky.

Každú sekundu sa na internete prenesie približne 35 950 GB dát, vykoná sa 54 907 vyhľadávaní cez Google, užívatelia pridajú 7252 príspevkov na sociálnej sieti Twitter, na YouTube pribudne 125 406 komentárov a odošle sa 2 501 018 e-mailov. Každú sekundu sa uskutoční tiež 2000 hovorov v službe Skype a na Instagrame pribudne každú sekundu 700 fotografií.

na internete
© knowyourmeme.com

Podľa údajov z internetlivestats.com, je celkovo na celom svete aktívnych vyše jedna miliarda webových stránok a vo všeobecnosti, všetky tieto dáta rastú každým dňom. Na internete nájdeme čoraz viac ľudí, a to pripojených aj z odľahlejších a menej vyspelých kútov sveta.

Niektorí prevádzkovatelia samozrejme prichádzajú s vlastnými číslami. Populárna streamovacia služba Netflix, ktorá je dostupná aj u nás, hovorí, že denne si ich užívatelia pozrú dovedna 125 miliónov hodín filmov a seriálov. Rast týchto dát je samozrejme spojený aj s inováciami a napredovaním v technológiách.

na internete
© internetlivestats.com/

Kým spoločnosti Google v roku 1999 trvalo zaindexovanie 50-tich miliónov stránok približne mesiac, dnes to zvládne za necelú minútu. Ak chcete vidieť viac zaujímavých štatistík o online svete, pozrieť si ich môžete dokonca v reálom čase. Stačí navštíviť web internetlivestats.com.