Úvod Konkurencia Apple Apple prekonal očakávania analytikov. Ale predaje iPhone klesli o skoro 11 miliónov

Apple prekonal očakávania analytikov. Ale predaje iPhone klesli o skoro 11 miliónov

20
apple prekonal očakávania

Apple včera oznámil, že za 2. štvrťrok predal 40,4 milióna kusov iPhonov. Toto číslo síce mierne prevýšilo očakávania Wall Street, ktorý predpovedal rovných 40 miliónov kusov, ale oproti 1. štvrťroku Apple zaznamenal pokles o skoro 11 miliónov kusov (z 51,2 miliónov).

Minulý rok sa v 2. štvrťroku podarilo kalifornskému gigantovi predať 47,5 milióna kusov iPhonov, čo je medziročný pokles o 7 miliónov kusov. To znamená, že sa jedná o druhý po sebe nasledujúci štvrťrok, pritom do predchádzajúceho štvrťroku sa to Applu ešte nikdy nestalo.

Apple sa počas 3 mesiacov podarilo zredukovať ich zásoby iPhonov na sklade. Vrátane lacnejšieho iPhonu SE je priemerná predajná cena všetkých iPhone modelov 595 dolárov. Apple ale očakáva, že toto číslo porastie v 3. kvartáli. Vysoký rast predajov bol zaznamený v Rusku, kde predaje Apple smartfónov vzrástli medziročne o dvojnásobok. Dvojnásobný rast bol zaznamenaný aj v Japonsku, Turecku, Brazílii, Indii, Kanade a Švédsku.

Zisky Applu za obdobie apríl-jún boli 7,8 miliárd dolárov, čo je 27% pokles oproti minuloročným 10,68 miliardám. Zisk na jednu akciu klesol z $1,85 na $1,42. Celkový zárobok klesol na 42,36 miliárd z minuloročných 49,6 miliárd. Pre Apple sú to ale pozitívne čísla, keďže Wall Street predpovedal $1,38 na akciu s celkovým zárobkom 42,1 miliárd dolárov. Marža 38% bola v súlade s predpoveďami.

Predaje tabletov vzrástli

Ďalšou pozitívnou správou je tržba z tabletov, ktorá prvýkrát po 10 kvartáloch vzrástla. Zatiaľ čo zisky z iPadov medziročne stúpli o 7%, predaje kusov klesli o 8,2% z 10,9 miliónov na rovných 10 miliónov. Môže za to vyššia priemerná cena tabletov, ktorá vďaka drahšiemu iPadu Pro vyrástla z $415 na $490.

Tim Cook, CEO Apple, hodnotí tento kvartál pozitívne: „Vo výsledkoch vidíme niekoľko povzbudivých znakov. Posledný štvrťrok bol prekvapujúco lepší ako sme očakávali z viacerých uhľov pohľadu, nielen z jedného.“

A vďaka lepším výsledkom vzrástli aj ceny akcií. Zatiaľ čo po reporte z minulého štvrťroka klesli akcie pod $100, tentokrát vystúpili o 6,5% na $102,92. Apple prekonal očakávania Wall Street vo všetkých kategóriach.