Úvod Zaujímavosti Apple App Store generuje vývojárom dvojnásobne väčší príjem ako Google Play

Apple App Store generuje vývojárom dvojnásobne väčší príjem ako Google Play

0
Google Play

Operačný systém Android má v súčasnosti podstatne viac užívateľov ako iOS. V obchode Google Play sa zároveň nachádza viac aplikácií, ako v Apple App Store.

Čo sa však týka monetizácie obsahu, aplikácie pre iOS sú pre vývojárov zaujímavejšie. Teda aspoň po finančnej stránke. Najnovšie čísla ukazujú, že v poslednom štvrťroku Apple App Store zarobilo vývojárom dvojnásobok toho, čo Google Play.

Najväčšiu rolu v tomto prípade zohráva otvorenosť systému Android a pirátstvo. Užívatelia namiesto toho, aby zaplatili pár eur za hru alebo aplikáciu, siahajú po .apk súboroch. Tie nájdu na množstve rôznych fór alebo na to určených stránkach.

EAVUA64

Inštalovanie .apk súborov z neznámych zdrojov nie je zrovna bezpečné, vidina ušetrených prostriedkov je ale zrejme väčšou motiváciou. Z obchodu Google Play sa pritom stiahlo v druhom štvrťroku oveľa viac aplikácií, ako z Apple App Store. Aj v tomto prípade ide približne o dvojnásobok.

Vráskou na čele Googlu je Čína. Kvôli miestnej legislatíve a obmedzeniam nie je v Číne obchod Google Play oficiálne dostupný. Čína predstavuje najväčší trh so smartfónmi na svete a keďže tam Google prostredníctvom obchodu Play Store nič nepredáva, ani nič nezarába.

Uvidíme, akým spôsobom bude tento problém Google riešiť. Zatiaľ však neprišiel so žiadnym podstatným riešením.