Úvod Aplikácie Koniec bambusovým ponožkám? Aplikácia Googlu po novom upozorní na otravné telefonáty

Koniec bambusovým ponožkám? Aplikácia Googlu po novom upozorní na otravné telefonáty

11
©Jacquie Boyd — Getty Images

Spoločnosť Google aktuálne vypustila najnovšiu aktualizáciu svojej aplikácie určenej pre volanie a správu hovorov. Ide o aplikáciu Google Phone, teda telefón.

Určite sa ste sa už stretli s tým, že sa vám na displeji smartfónu zobrazilo číslo, ktoré ste nemali uložené medzi kontaktmi. Po prijatí hovoru ste si však nepokecali so známym, ktorý má nové číslo, ale čelili ste výhodným ponukám na bambusové ponožky, zmluvné poistenia či iné produkty.

Tento druh marketingu je veľmi rozšírený aj u nás, či u susedov v Čechách. Pokiaľ vlastníte Nexus smartfón s čistým Androidom alebo zariadenie z línie Android One, aplikácia Google telefónu a jej čerstvá aktualizácia je určená práve vám. Google zatiaľ appku neuvoľnil pre ostatné zariadenia, no očakávame, že tak čoskoro učiní.

Spoločnosť Google disponuje bohatou databázou rôznych údajov, medzi ktorými sú tiež telefónne čísla so statusom „spamu“. Pri takomto prípadnom hovore aplikácia vyhodnotí, že ide o otravné číslo a užívateľské prostredie obrazovky prichádzajúceho hovoru sa vám rozžiari červenou farbou. Červená farba evokuje nebezpečenstvo a informácia o spame sa vám samozrejme zobrazí na displeji pod číslom.

spam

Následne bude možné číslo zablokovať, aby vám už nevyvolávalo. Keby ste obdržali hovor, ktorý nebol aplikáciou vyhodnotený ako spam, no predsa len išlo o hovor z kategórie otravných, môžete ho ako spam nahlásiť. Google ho vyhodnotí a zaradí do databázy. Teória je známa, fungovanie v praxi už otázne.

Aplikácia bude zrejme potrebovať pár mesiacov „ostrej prevádzky“, kým budú jej upozornenia na spam pracovať spoľahlivo. V tomto momente je najdôležitejšie práve nahlasovanie čísiel samotnými užívateľmi, keďže ich je pre takýto účel v prevádzke nespočetné množstvo.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.dialer“]