Úvod Konkurencia Za nanútený Windows 10 musel Microsoft jednej žene zacvakať 10 000 dolárov

Za nanútený Windows 10 musel Microsoft jednej žene zacvakať 10 000 dolárov

3

Aktualizácia na Windows 10 je ošemetná téma. Niektorí z nás si ho nainštalovali hneď, ako to bolo možné a svojho rozhodnutia neľutujú, iní sa zas snažia aktualizáciu posunúť, resp. odmietnuť, čo to len ide. Spôsob, akým však Microsoft aktualizáciu ponúka nie je celkom férový čo viedlo k veľmi kurióznej, no hlavne úspešnej žalobe.

Ako totiž server The Seattle Times informoval, Microsoft musel zaplatiť 10 000 dolárov (9 000 EUR) žene menom Teri Goldstein, ktorá vlastní cestovnú kanceláriu. Dôvod? Automatická aktualizácia na Windows 10.

Goldsteinová tvrdí, že Windows 10 sa na jej počítač nainštalovať bez akéhokoľvek povolenia. Jej počítač podľa slov ženy po aktualizácii prestal fungovať, čo viedlo k automatickej žalobe Microsoftu za ušlú mzdu, ako aj náhradu počítača. Celý prípad podľa The Seattle Times vyhrala po tom, ako sa Microsoft rozhodol, že sa voči verdiktu súdu neodvolá ale radšej zaplatí jej požadovanú sumu.

Hovorkyňa spoločnosti v krátkom vyhlásení priznala, že Microsoft odvolanie stiahol, pretože „chceli predísť zbytočne vysokým poplatkom za právnické služby.“ Momentálne nie je jasné, čo Microsoft spraví, keď ho zažaluje viac a viac ľudí. Od uplynulého leta sa sťažuje slušný počet používateľov. Technologický gigant otravné notifikácie konečne stiahne už budúci mesiac

Sťažuje sa aj Slovensko

Ako sme vás informovali v samostatnom článku, na aktualizácie Windows 10 Európsku komisiu upozorní aj naša SOI (Slovenská Obchodná Inštitúcia). Problémom majú byť licenčné podmienky, ktoré nie sú úplne preložené do slovenčiny. Na samotný proces aktualizácie sa zatiaľ oficiálnou cestou nesťažoval ani jeden Slovák.