Úvod Novinky Verizon bude jednou z firiem, ktoré vytvoria globálny 5G štandard

Verizon bude jednou z firiem, ktoré vytvoria globálny 5G štandard

0

Americký operátor Verizon potvrdil spoluprácu s kórejským operátorom KT. Spolupráca sa bude týkať vývoja technológií, ktoré vytvoria globálny štandard pre 5G.

Hwang Chang-gyu, predseda KT, pricestoval v piatok do sídla Verizonu v New Jersey, aby dohodol spoluprácu s predsedom červeného operátora, Lowellom McAdamom. Dohoda bola oznámená dnes.

Ak niečo málo o 5G už viete, tak viete, že 5G momentálne nič neznamená. Je to len „vec, ktorá prijde po 4G“, žiadny oficiálny štandard neexistuje. Výrobcovia a operátori sem-tam hovoria o ich 5G rýchlostiach, ale keď neexistuje oficiálny štandard, nie je problém označiť novú technológiu akýmkoľvek názvom a vydávať ju za svoju.

Tento problém máju v pláne operátori KT a Verizon vyriešiť spoločne. Ako tvrdí predseda KT v prehlásení: „globálne partnerstvo pre 5G štandardizáciu je veľmi dôležité pred jeho plánovaným komerčným uvedením na trh v roku 2020, keďže jedna firma alebo krajina nemôže sama dosiahnuť tento cieľ„.

Budeme musieť ešte počkať, aby sme videli, ako tieto dve spoločnosti vyvinú celosvetový 5G štandard. Ako tvrdí The Korea Times:

Jednými z presných podmienok partnerstva zahŕňa spoluprácu vo vývoji sieťových technológií budúcej generácie – ako sú softvérovo definované siete (SDN) a virtualizácia sieťovej funkcie (NFV) – obidva sú základnými stavebnými piliermi pre ďalšie káblové a bezdrôtové podniky.“

Zatiaľ čo 5G štandard tu bude oficiálne až o niekoľko rokov (uvedenie do prevádzky sa odhaduje na 2018), úzka spolupráca medzi 2 veľkými operátormi z opačných koncov sveta si bude musieť prejsť ešte dlhou cestou k získaniu technickej infraštruktúry. Jedným z benefitov SDN a NFV je, že záťaž sa kladie viac na softvér a servery ako na hardvérové riešenia.

Kedy sa podľa vás 5G stane skutočnosťou? Ovplyvní to výrazne mobilné telefóny?