Mnohí meteorológovia predpovedali toto leto ako jedno z najteplejších vôbec. Letné horúčavy sú samozrejme spájané s búrkovou činnosťou, ktorá sa dokáže vytvoriť behom krátkej chvíle aj v lokálnych oblastiach.

V obchode Google Play nájdeme dnes nespočetné množstvo aplikácií, ktoré nám ponúkajú sofistikované možnosti predpovedí počasia so záplavou rôznych poveternostných dát.

V obchode Google Play však môžeme nájsť aj aplikácie, ktoré sú priamo určené na zobrazovanie a sledovanie búrkovej činnosti. Kým o aktuálnej teplote môžeme mať informácie aj na viac dní dopredu, búrka sa väčšinou vytvorí behom pár krátkych hodín.

Ak chcete mať prehľad o tom, či sa k lokalite, kde sa nachádzate blíži búrka a akej je intenzity, vyskúšajte jednu z trojice aplikácií nižšie. Ich funkcionalita je veľmi jednoduchá a prehľadná, čo je oproti klasickým aplikáciam počasia výhodou.

Blitzortung

burka

Táto aplikácia vám po spustení predostrie mapu, na ktorej môžete vidieť aktuálne búrky. Stačí si len vybrať oblasť Európy, pričom nechýba vizualizácia v reálnom čase. Množstvo bleskov, a teda aj intenzita búrky, sú farebne rozlíšené a pre čo najaktuálnejšie dáta je k dispozícii búrkový alarm. Aplikácia je veľmi rýchla a nenáročná na objem prenesených dát.

Menším nedostatkom je užívateľské prostredie, ktorého trochu zastaraný dizajn už nejakú tú dobu neprešiel vzhľadovou aktualizáciou. Funkcionalita ale tento nedostatok dobieha.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=org.blitzortung.android.app“]

Storm

burka

Aplikácia Storm je po vzhľadovej stránke spracovaná príkladne. Radar s vysokým rozlíšením nám pekne ukáže polohu búrkovej činnosti, a to aj v reálnom čase. Aktuálne podmienky a denné, alebo hodinové prognózy sú samozrejmosťou.

Aplikácia obsahuje aj widget pre domácu obrazovku a podobne ako v predošlom prípade, počítať môžeme s upozornením na blížiacu sa spŕšku hromov a bleskov.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wunderground.android.storm“]

Storm 24/7

burka

Po spustení aplikácie hneď na úvodnej obrazovke môžete vidieť prehľad o momentálnom poveternostnom dianí. Údaje o aktuálnej teplote, rýchlosti vetra a zrážkach, dopĺňa dlhodobejšia predpoveď a hlavne mapa s aktuálnou búrkovou činnosťou.

Po jej rozkliknutí na veľkú obrazovku si môžete zvoliť, či chcete vidieť aktuálny rozsah teplôt v danej oblasti, stav oblačnosti a búrok, alebo vetra. Aplikácia využíva presné dáta severu stormgeo.com.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stormgeo.storm247″]