Už neraz sme boli svedkami, že ľudia sú niekedy až veľmi kreatívni a často vymýšľajú bizarné veci. Jedna bizarnosť spojená so svetom smartfónov sa nedávno objavila v Rusku.

Istá pohrebná služba v Rusku predstavila veľký náhrobný kameň v podobe smartfónu iPhone od Apple. Na jeho „displeji“ nenájdete bežné fotografie alebo informácie o zosnulom, ale rovno gravírovanú selfie fotografiu zhotovenú akoby o zrkadlo.

Pohrebná služba chcela takýmto spôsobom ukázať, čo ich remeselníci dokážu vytvoriť a vybrúsiť z jedného kusu anorganickej hmoty. Pôvodne malo ísť teda len o prezentáciu precíznych a remeselných zručností, ktoré výrobca ukázal na jednej výstave.

Návštevníci výstavy však tento netradičný náhrobný kameň zobrali vážne a výrobca začal okamžite prijímať objednávky. Pôvodne prezentačný návrh už stihol použiť aj prvý klient z oblasti ruského Krasnojarska.

iphone

Cena iPhone pomníka z čadiča je 65 000 rubľov, teda 915 eur. V cene je zahrnutá výroba, ako aj inštalácia náhrobku. Zaujímavosťou je, že ruská pravoslávna cirkev nemala k takémuto prevedeniu žiadne výhrady. Podľa jej predstaviteľov to je rozhodnutie danej zosnulej osoby, resp. jej žijúcich zástupcov, a to treba rešpektovať.

Niektorí veriaci z radov verejnosti však boli pobúrení. Podľa nich pomníky v tvare automobilov a mobilných telefónov vedú nie len k neúcte náboženstva, ale aj k neúcte tradičných ruských tradícií.