Úvod Aplikácie Slováci POZOR: Takáto je pravda o prémiovej „zlatej“ verzii WhatsApp!

Slováci POZOR: Takáto je pravda o prémiovej „zlatej“ verzii WhatsApp!

Pomocou novej „prémiovej“ verzie aplikácie vám kyberkriminálnici môžu ukradnúť dáta.

2

Až príliš dôverčiví používatelia WhatsAppu naleteli na nový trik kriminálnikov. Tentokrát si pre svoje obete pripravili aplikáciu „WhatsApp Gold,“ ktorá je podľa ich slov exkluzívnou verziou klasickej aplikácie. Neprekvapivo obsahuje malvér, resp. vírus pre telefóny.

Tisíce používateľov v službe obdržali správy, ktoré ich nahovárajú na inštaláciu WhatsApp Gold cez webstránku, ktorá je v samotnej správe. Medzi niektoré funkcie aplikácie, ktoré mali byť podľa kriminálnikov doteraz dostupné len pre celebrity patrí schopnosť posielať stovky obrázkov naraz, nové smajlíky, video hovory a vylepšená bezpečnosť.

Budú vás sledovať a ukradnú vám dáta

Prirodzene, všetky tieto funkcie sú veľký podvod, ktorému by ste nemali naletieť. Inštalácia aplikácie na váš telefón automaticky nainštaluje malvér, ktorý kyberkriminálnici môžu využiť pre ukradnutie vašich dát, sledovanie vášho pohybu a rôznych aktivít.

Malvér, ktorý sa útočníci snažia rozšíriť medzi nič netušiacich ľudí nie je nič nové. Doteraz existoval aj pod názvom „WhatsApp Plus“.

https://twitter.com/jhootha_hi_sahi/status/730341594784636931

Ďalšou zlou správou je fakt, že ak si nainštalujete WhatsApp Gold, oficiálna služba WhatsApp vám automaticky zablokuje účet, aby predišla prípadnému šíreniu tohto škodlivého kódu. Spoločnosť ďalej varuje svojich používateľov, že inštalácia podvodného softvéru môžu posielať vaše informácie „tretím stranám bez vášho vedomia alebo povolenia“.

Čo mám robiť, ak som si WhatsApp Gold nainštaloval/-a?

Samotný WhatsApp odporúča to, čo odporúčajú všetci, až na spomínaných kriminálnikov a to okamžité odinštalovanie. Zároveň však dodáva, že kým opäť začnete využívať oficiálnu aplikáciu WhatsApp, mali by ste počkať aspoň 24 hodín. Tým by ste mali predísť zbytočnému zablokovaniu svojho účtu.

gold

Najlepšou ochranou je však samozrejme prevencia. Ak narazíte na správu, ktorá by vás lákala na inštaláciu WhatsApp Gold, ignorujte ju, vymažte ju a upozornite všetkých vašich známych. Jediné aplikácie, ktoré by ste si mali sťahovať by mali pochádzať z Google Play. Odporúčame kontrolovať aj celkové hodnotenie aplikácie, ako aj počet stiahnutí či prípadné recenzie.