Úvod Tlačová správa Dnešní otcovia cítia rovnakú zodpovednosť za finančný rozpočet rodiny ako za jej...

Dnešní otcovia cítia rovnakú zodpovednosť za finančný rozpočet rodiny ako za jej kybernetickú bezpečnosť

0

Pri príležitosti Dňa otcov zverejnila spoločnosť Kaspersky Lab výsledky jedinečného prieskumu zameraného na ich postoj v starostlivosti o to, ako sa ich deti správajú vo virtuálnom svete.

Závery vyznievajú mimoriadne pozitívne pre všetkých súčasných oteckov. Dozvedáme sa z nich totiž, že práve otcovia zohrávajú dôležitú úlohu pri nastavovaní vhodného balansu medzi prospešným využívaním technologických vymožeností dnešnej doby a bezpečným správaním sa na internete.

Drvivá väčšina otcov v prieskume potvrdila, že cítia rovnakú zodpovednosť za finančný rozpočet rodiny ako za jej kybernetickú bezpečnosť. Takmer každý z respondentov uviedol, že ochrane digitálnych zariadení v domácnosti, pripisuje naozaj veľkú dôležitosť – 86% otcov inštaluje bezpečnostné riešenia do všetkých digitálnych zariadení v domácnosti, 77% venuje špeciálnu pozornosť ochrane smartfónov a 63% sa zase snaží zabezpečiť špeciálnymi antivírovými programami rodinné tablety.

Vo všeobecnosti možno povedať, že náklonnosť otcov voči vyspelým technologickým zariadeniam je omnoho väčšia než je to v prípade matiek. Z prieskumu napríklad vyplynulo, že počet otcov, ktorí zoznamujú svoje deti so smartfónmi alebo tabletmi ešte pred ich prvým rokom je dvojnásobný v porovnaní s matkami. Dve tretiny otcov v prieskume potvrdili, že internet vnímajú ako úžasnú vec, prospešnú tak pre nich ako aj pre ich deti. Väčšina otcov je skutočne presvedčená o pozitívnom vplyve internetu na ich deti – na ich psychickú aj fyzickú kondíciu, ich výkonnosť v škole, pre ich budúci kariérny vývoj a všeobecne na ich život. 45% otcov si myslí, že vďaka internetu vychádzajú ich deti lepšie so svojimi kamarátmi, viac ako štvrtina (29%) zase verí, že vďaka internetu sa ich deti stali organizovanejšie a vedia si napríklad lepšie rozložiť a naplánovať čas.

Nakoniec, sú to práve otcovia, ktorí vo väčšine prípadov iniciujú v rodine nákup digitálneho zariadenia. Mnohí z nich sú totiž presvedčení, že je nevyhnutné, aby sa deti naučili používať digitálne zariadenia (36% kúpilo svojej dcére alebo synovi tablet práve z tohto dôvodu).

Napriek odlišnostiam v prístupe, otcovia aj mamy sa snažia urobiť maximum preto, aby ochránili svoje deti pred akýmikoľvek hrozbami – reálnymi či tými virtuálnymi. Samozrejme, že majú obavy, aby sa všetka tá zábava, ktorú prinášajú digitálne zariadenia nezvrtla a nemala v konečnom dôsledku negatívny vplyv na deti. O to viac sú však motivovaní naučiť svoje dieťa bezpečnému surfovaniu po internete. Máme úprimnú radosť z toho, že rodičia venujú ochrane svojich domácich zariadení skutočne veľkú pozornosť a používajú bezpečnostné riešenia. Prieskum ukázal, že deti sa v tomto môžu naozaj spoľahnúť na svoje mamy a otcov,“ komentoval výsledky prieskumu David Emm, hlavný analytik spoločnosti Kaspersky Lab.

Odporúčame pozrieť si tematické video pripravené spoločnosťou Kaspersky Lab špeciálne pri príležitosti Medzinárodného dňa otcov: