nexus 5x
LG Nexus 5X

Spoločnosť Google na stránkach technickej podpory informuje o všetkých aspektoch aktualizácií pre Nexus zariadenia. Google oficiálnu stránku podpory aktualizoval a pribudol v nej zaujímavý údaj.

Ten hovorí, dokedy budú Nexus zariadenia dostávať oficiálne aktualizácie priamo od spoločnosti Google. Nexus zariadenia majú nespornú konkurenčnú výhodu práve v referenčnom operačnom systéme Android. Ten je prakticky čistý, vo svojej pravej podobe a pri novej verzii dostávajú Nexus zariadenia aktualizácie takmer okamžite.

Kým napríklad pri Samsung smartfónoch musíte na aktualizáciu čakať často aj mesiace, pri Nexusoch môžete novú verziu používať hneď. Aj Nexus zariadenia však majú svoju životnosť. Teda aspoň tú softvérovú. Tá je spoločnosťou Google naplánovaná na približne dva roky dopredu.

Aktualizácie na novšiu verziu operačného systému pre tablet Nexus 10 napríklad skončili už v novembri roku 2014. Nexus 7 už nedostal žiadny update po júli 2015 a obľúbený smartfón Nexus 5 po októbri 2015. Ak vlastníte Nexus 6 alebo Nexus 9, oficiálne aktualizácie na novšiu verziu OS Android budete dostávať len do októbra tohto roku. Čerstvý Nexus 5X a Nexus 6P budú dostávať aktualizácie až do októbra roku 2017.

nexus

S bezpečnostnými aktualizáciami to je ale inak. Tie budú doručované 3 roky, resp. 18 mesiacov od obdobia, kedy Google predal posledný dostupný kus daného Nexus zariadenia prostredníctvom obchodu Google Play.