Celal Goger z tureckého mesta Diyarbakire vynašiel zaujímavý spôsob, akým ukryl zobrazovaný obsah na displeji pred očami zvedavcov. Uvidieť ho môže len ten používateľ, ktorý si nasadí špeciálne okuliare.

Chatovanie, čítanie súkromných správ alebo prihlasovanie sa do rôznych účtov, či aplikácií bánk môže byť na verejnosti rizikové. Ľudia sú od prírody zvedaví a určite ste sa stretli s tým, že vám niekto pozeral na displej smartfónu počas toto, ako ste s ním pracovali.

turecky vynalezca
turecký vynálezca

V tom lepšom prípade ste sa nechtiac s cudzími osobami podelili o súkromný obsah, v tom horšom prípade mohlo dôjsť k zneužitiu osobných údajov. Celal Goger vynašiel obrazovku pre smartfóny so špeciálnym čipom, ktorý displej rozžiari nabielo. Biely a prázdny displej však uvidia cudzie osoby. Vy, ako vlastník a používateľ si nasadíte okuliare, v ktorých je osadený druhý čip. Vďaka nemu uvidíte obsah na displeji tak, ako za štandardných podmienok. Čip by bolo teoreticky možné použiť pri mnohých slnečných a dioptrických okuliaroch. Tomuto vynálezcovi trvalo vyhotovenie prototypu len 4 mesiace.

neviditelny

Ako sám tvrdí, pri získaní dostatočných prostriedkov chce nápad premeniť na komerčný produkt. Smartfón by bol následne vybavený jednoduchým tlačidlom, ktoré by po stlačení špeciálny režim displeja aktivovalo. Okrem toho sa žiaľ neobjavili žiadne ďalšie správy alebo informácie, ktoré by približovali prípadný progres v projekte, alebo obdobie trhového štartu či realizácie.

Nápad je to skutočne zaujímavý. Pokiaľ by sa ho chytil niektorý z veľkých renomovaných výrobcov smartfónov, v užívateľskom prostredí by mohla pribudnúť funkcia neviditeľného displeja. Vaše okolie by tak videlo, ako s prstom lietate po obrazovke, ktorá nič nezobrazuje. Teda aspoň pre nich.