Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Zákerný vírus ohrozuje až 90% telefónov. Toto môže spôsobiť, chráňte sa...

POZOR: Zákerný vírus ohrozuje až 90% telefónov. Toto môže spôsobiť, chráňte sa už teraz!

5

Aktualizovaná verzia známeho škodlivého softvéru má kapacity na to, aby dokázala bez vedomia používateľa smartfónu alebo tabletu s operačným systémom Android inštalovať nežiadané aplikácie. A nielen to.

Prostredníctvom malvéru pod názvom Godless dokáže kyberkriminálnik narušiť aj súkromie vybraného cieľa, čo znamená, že jeho možnosti siahajú až k sledovaniu ľudí a ich činností s mobilným zariadením. Odborníci na bezpečnosť zo spoločnosti Trend Micro navyše tvrdia, že ohrozený môže byť každý, kto používa Android 5.1 Lollipop a nižší.

Podľa posledných štatistík od Googlu beží na aktuálnej verzii 6.0 Marshmallow okolo 10% zariadení, z čoho teda vyplýva jediné – mobilný malvér Godless môže potenciálne napadnúť zostávajúcich 90%. Škodlivý kód, ktorý získa určité root privilégia, sa navyše vyskytuje v dôveryhodne vyzerajúcich aplikáciach (napríklad na zapnutie/vypnutie svetla alebo kópie známych hier), takže prevencia nie je jednoduchá ani pre technicky zdatnejšieho jedinca. Odborníci preto pred každou inštaláciou neznámeho softvéru odporúčajú skontrolovať portfólio daného vývojára, zverejnený web a prípadne i profil na sociálnych sieťach. Pokiaľ by išlo o špekulanta, mnohí si to pozorným okom nepochybne všimnú.

Na základe dát z aplikácie Trend Micro vieme, že škodlivé aplikácie súvisiace s touto hrozbou nájdeme v prominentných digitálnych obchodoch, vrátane Google Play, a ohrozujú až 850,000 mobilných zariadení po celom svete.