Nexus smartfóny by sa dali označiť za zariadenia, ktoré najlepšie sprostredkujú zážitok z používania operačného systému Android. V týchto zariadeniach ho nájdeme v čistej podobe a priamo od Google, aj s veľmi rýchlymi aktualizáciami.

Čo sa týka hardvéru, v tom už Google prsty nemá. Tento gigant každoročne osloví jedného z popredných výrobcov smartfónov a „objedná“ si u nich hardvérové riešenie. Nexus smartfóny sú zväčša založené na niektorom z modelov daných výrobcov. Ešte v tomto roku to ale môže byť inak.

Spoločnosť Google v apríli tohto roku založila hardvérovú divíziu a úlohu rozbehnúť ju zadala bývalému prezidentovi spoločnosti Motorola, Rickovi Osterlohovi. Primárnym cieľom bolo umiestniť všetky gadgety a hardvérové produkty spoločnosti Google pod jednu strechu a jedno vedenie.

Renomovaný magazín The Telgraph prišiel aktuálne so správou, že Google v rámci tejto divízie navrhne a vyrobí svoj vlastný smartfón. Išlo by tak o významný posun od doteraz zaužívaného spôsobu produkcie Nexus zariadení. Tento, v plnej miere referenčný smartfón Google, by mal uzrieť svetlo sveta na konci tohto roka a Google ešte čakajú rokovania s operátormi. Google by určite chcel, aby sa ich čistokrvný smartfón objavil v ich ponukách.

google

Pre užívateľov a technologických nadšencov vítaná správa, pre výrobcov hardvéru a ostatných smartfónov už ani tak nie. Túto iniciatívnu môžu vnímať ako krok k väčšiemu obmedzeniu a uzavretiu operačného systému Android. To samozrejme nemusí byť pravda, no niektorí výrobcovia pre takýto prípad myslia na zadné vrátka.

Kórejský gigant Samsung už dlhodobo pracuje na vývoji operačného systému Tizen, pod ktorého taktovkou sa na trhu objavilo už niekoľko zariadení. Po novom o vlastnom operačnom systéme uvažuje aj Huawei. Trh s mobilnými technológiami sa nielen rýchlo vyvíja, ale rovnako rýchlo sa môže aj zmeniť.