Úvod Výrobcovia Google NÁVOD: Google uľahčuje overenie používateľa. Na prihlásenie do účtu stačí jeden dotyk

NÁVOD: Google uľahčuje overenie používateľa. Na prihlásenie do účtu stačí jeden dotyk

4
© androidpolice.com

Internetový gigant obohatil dvojstupňové prihlasovanie novým spôsobom, ktorý nám ušetrí niekoľko sekúnd z nášho drahocenného času. Miesto komplikovaného prepisovania kódov z SMSky stačí po novom zrealizovať už iba jednu a krátku dotykovú interakciu s displejom nášho smartfónu.

Súčasná situácia v prostredí čoraz väčšieho digitálneho sveta vyžaduje aj neustále lepšie a hlavne sofistikovanejšie bezpečnostné riešenia, ktoré sú kyberkriminálnikom schopné poriadne skomplikovať prácu a nám zase poskytnúť pocit istoty či bezpečnosti. Prísť o jednotný účet ku všetkým službám Googlu alebo o profil na Facebooku, kde sme napríklad spravovali niekoľko početných stránok pre fanúšikov, môže úplne každý. Preto sú k dispozícii viaceré spôsoby overenia identity toho, kto sa momentálne na webe pokúša niekam prihlásiť s kombináciou loginu a hesla. Jedným z nich je napríklad i dvojstupňová verifikácia, ktorú internetový gigant poriadne zjednodušil. O čo ide?

Ak povolíte dvojstupňové overenie (známe aj ako dvojfaktorové overenie totožnosti), pridáte do účtu ďalšiu vrstvu zabezpečenia. Budete sa prihlasovať pomocou niečoho, čo viete (heslo), a niečoho, čo máte (telefón).

Pokiaľ teda navštívite web google.sk a kliknete na tlačidlo „prihlásiť sa“, Google si od vás vyžiada prihlasovanie údaje. V prípade, že používate aj overenie identity cez SMS kód, tak ten je potrebné vložiť tiež, čo celý proces iba zbytočne komplikuje. Musíte odblokovať displej smartfónu a otvoriť aplikáciu s krátkymi textovými správami, kde čerstvo doručený kód nájdete. Z času na čas sa navyše môže stať, že bude vyžiadaná správa pár minút meškať, takže netrpezlivé povahy zrejme prídu aj o niekoľko nervov. Nový spôsob verifikácie to ale našťastie konečne poriadne zjednoduší.

V princípe stačí iba zaregistrovať náš smartfón na webe Googlu a zakaždým, keď sa budeme snažiť – napríklad na osobnom počítači – prihlásiť do nášho účtu, tak len jednoducho potvrdíme v zobrazenej notifikácii na displeji mobilného telefónu, že sme to skutočne my. Je teda vyžadované aktívne dátové spojenie so sieťou mobilného operátora alebo prostredníctvom Wi-Fi. Web ExtremeTech tiež spomína, že tento spôsob zatiaľ nemožno kombinovať s alternatívnymi spôsobmi zabezpečenia (aplikácia, SMS a i.). Rovnako je vyžadovaná aktuálna verzia služieb Google Play a v iPhone zase aplikácia internetového giganta.

Stručný návod na aktiváciu:

  1. po navštívení tohto webu (nižšie nájdete položku „dvojstupňové overenie“) a prihlásení do vášho Google účtu vyberte možnosť Google prompt (alebo „Výzva od Googlu“)
    google-smartfon
  2. pridajte váš smartfón (alebo vaše smartfóny)
    smartfon-google-verifikacia
  3. po krátkej verifikácii je všetko pripravenéverifikacia-google-smartfon
  4. pri ďalšom pokuse prihlásiť sa zobrazí Google výzvu, aby ste overili vašu identitu prostredníctvom notifikácie v zaregistrovanom smartfóne

verifikacia-google