Spoločnosť Xiaomi s predstavením nadrozmerného smartfónu Mi Max predstavila aj inovované užívateľské prostredie MIUI 8. To prešlo mnohými, nielen vizuálnymi, ale aj funkčnými zmenami.

UI MIUI sa nikdy netajilo tým, že jeho dizajn sa silne inšpiroval iOS od Apple. Používateľom to ale nijak razantne neprekážalo. Práve naopak. MIUI si získalo priazeň používateľov po celom svete za veľmi dobrú optimalizáciu, rýchly a plynulý chod, a hlavne za bohatú funkčnú výbavu.

Spoločnosť Xiaomi toto používateľské prostredie uvoľnilo aj pre mnohé zariadenia ostatných výrobcov, ktorých majitelia si ho mohli manuálne „flashnúť“, a teda nahrať do zariadenia. Mnohí tak učinili a momentálne UI MIUI používa po celom svete viac ako 200 miliónov používateľov a používateľská základňa rastie. Svoj podiel na tom má tiež bohatá komunita dobrovoľných developerov a nadšencov. V našich končinách to je miuios.cz, ktorá ponúka preklady daného užívateľského prostredia, upravené ROM-ky prispôsobené pre našu lokalitu, ale aj širokú podporu v rámci rozsiahleho fóra.

Ak uvažujete o smartfóne Xiaomi alebo len priamo o prostredí MIUI pre váš podporovaný smartfón, nižšie môžete vidieť náhľad na to, čo vás čaká.

Spoločnosť Xiaomi pri MIUI 8 spomína viac ako tisíc rôznych optimalizácií. Na prvom mieste poukazuje na úplne nový dizajn. Úplne nový nie je, niektoré prvky zostali zachované, vo väčšine prípadov k zmene ale došlo.

MIUI 8
© redakcia
Markantné vizuálne zmeny sa udiali hlavne v lište notifikácií. Ponuka skratiek je v posuvnom paneli, na tejto obrazovke sa zobrazujú aj notifikácie v štýle čistého Androidu v bielom obdĺžniku, nechýbajú informácie o počasí, skratka priameho vstupu do nastavení alebo vyhľadávací panel. Do neho stačí zadať kľúčové slovo a zobrazia sa vám aplikácie, kontakty alebo súbory v telefóne. Ideálne pri väčšom množstve dát v zariadení.
MIUI 8
© redakcia

V UI MIUI sa nám páčilo počasie, ktoré bolo až na pár výnimiek vždy presné. Nová je grafika, hodinové a denné predpovede, ktoré sú k dispozícii po rozkliknutí kontextového menu. Potešia veľké widgety domácej obrazovky.

© redakcia
© redakcia

Čistejší a minimalistickejší vzhľad dostala tiež sekcia agendy hovorov, volaní a kontaktov. Nechýba nahrávanie hovorov, automatická odpoveď a pri zadávaní kontaktu si hneď na tejto obrazovke môžete vybrať, či sa kontakt uloží medzi kontakty na Google účte alebo do Mi účtu.

MIUI 8
© redakcia

MIUI 8 je už tradične bohaté na rôzne nastavenia. Prispôsobiť si môžete množstvo detailov, a to by malo uspokojiť aj náročnejších používateľov.

MIUI 8
© redakcia

Zásadnejšou novinkou vo funkcionalite je klonovanie aplikácií a tzv. „druhý priestor“. Ide vôbec o prvé prostredie v rámci operačného systému Android, ktoré niečo takéto ponúka. Smartfón takýmto spôsobom môže používať iný vlastník s tým, že bude mať vlastné aplikácie, domácu obrazovku, dátový obsah a podobne. Ide o akýsi personalizovaný režim hosťa. Spomenúť môžeme ešte nástroj na rýchly a jednoduchý presun dát, aplikácií a nastavení zo starého smartfónu do nového a naopak. Samozrejmosťou je možnosť uzamknutia konkrétnych aplikácií PIN kódom.

6
© redakcia

Natívna galéria pre fotografie, obrázky a videá teraz ponúka lepšie radenie obsahu v priečinkoch, kreatívni jedinci ocenia bohatšie možnosti úprav, filtrov a podobne. Novinkou sú špeciálne efekty a strih pre videá. Skvelé je okamžité zdieľanie snímok prostredníctvom zoznamu cieľových aplikácií hneď pod fotografiou.

MIUI 8
© redakcia

Xiaomi vybavilo MIUI 8 nový šetričom batérie. Vidieť môžete čo najviac „žerie“ energiu, tieto procesy môžete optimalizovať alebo aj zastaviť. MIUI 8 vás upozorní na prehrievanie batérie alebo proces, ktorý nadmerne konzumuje kapacitu akumulátora. Samozrejmosťou sú rôzne, viac či menej striktné nastavenia pre úsporu energie. Klasikou je už zobrazenie aspektov používania batérie.

MIUI 8
© redakcia

Ak vlastníte napríklad náramok Mi Band, fintess appka Mi Fit vám prehľadnejšie ukáže, koľko ste spali, odkráčali kilometrov, spálili kalórií a tak ďalej. Správca súborov je štedro kategorizovaný podľa obsahu a typov súborov. Domácu elektroniku môžete ovládať prostredníctvom nástroja Mi Remote.

Noviniek a vylepšení je samozrejme ďaleko viac. Nový font písma, nová kalkulačka, skener QR kódov, šablóny pre poznámky, automaticky sa meniace Carousel tapety alebo inteligentné prostredie pre editáciu textu. Napriek tomu, že sme testovali beta verziu rozhrania MIUI 8, sme nezaznamenali žiadne nedostatky, nestabilitu, trhanie alebo iné, neúplnou verziou softvéru spôsobené nepríjemnosti. Objaviť sa ale môžu, preto pre pokoj v duši odporúčame počkať na stabilné verzie a buildy MIUI 8 ROM-iek.