Úvod Novinky Aktuálne Prvý vážny dôsledok Brexitu: Títo technologickí lídri opustia sídla v Londýne!

Prvý vážny dôsledok Brexitu: Títo technologickí lídri opustia sídla v Londýne!

10

Výsledky Brexitu sú na svete a Briti rozhodli, že nechcú byť naďalej súčasťou Európskej únie. Tento výsledok referenda neovplyvní len voľný pád burzy v Londýne alebo klesanie hodnoty libry každou hodinou. Veľké spoločnosti uvažujú nad zmenou hlavného sídla a opustením Britských ostrovov.

Jedným z týchto gigantov je Samsung, tvrdia kórejské médiá. Samsung má v pláne presunúť ich Londýnske kancelárie niekam na európsku pevninu. Hovorí sa, že jeho kórejský rival LG taktiež premýšľa nad podobným krokom.

Prečo ale chcú veľké firmy opustiť britské ostrovy kvôli Brexitu? Ak Veľká Británia opustí EÚ, pravdepodobne sa zavedú dovozné clá a cena za elektroniku sa zvýši kvôli klesajúcej hodnote libry, čo by mohlo oslabiť význam britského trhu pre Samsung, LG alebo ostatné veľké firmy.

Uvidíme ako sa situácia ďalej vyvinie, momentálne európske zákony platia vo Veľkej Británii, referendum musí byť schválené aj parlamentom a bude trvať približne 2 roky, kým pocítime dopad Brexitu na ekonomiku. Samsung a LG tak majú dostatok času, aby prehodnotili toto veľké rozhodnutie.

Súhlasíte s Brexitom? Myslíte si, že výrobcovia robia dobre, keď opúšťajú Britániu?