Úvod Zaujímavosti Doktori varujú: Takéto fyzické zmeny spôsobuje používanie telefónu!

Doktori varujú: Takéto fyzické zmeny spôsobuje používanie telefónu!

1

Určite ste si všetci všimli, že ľudí s telefónmi v ruke a sklonenou hlavou nad ním stále pribúda. Či už v MHD, na zastávke, na ulici alebo dokonca aj v podnikoch v kruhu priateľov. Každá závislosť však má nejaké následky, rovnako ako závislosť na mobile. Ak ste si však mysleli, že len psychické, nie je to tak.

Podľa odborníkov vznikajú pri nadmernom používaní mobilov, tabletov, ale aj počítačov postupné fyzické zmeny. Tie samozrejme nevzniknú zo dňa na deň, no predstavte si našu technologickú generáciu o pár rokov.

Odborníci túto zmenu nazvali „tech krk“. Tá predstavuje zmeny ako povolená koža na krku, podbradok, záhyby nad kľúčnou kosťou, vačky pod očami, vrásky a mnoho iných predčasných znakov starnutia.

Hlava, chrbtica aj ruky 

Ľudia, ktorí sa denne dlhé hodiny skláňajú nad mobilom, tabletom alebo inej technologickej vymoženosti, sú oveľa náchylnejší k tvorbe vrások. Rôzne polohy pri surfovaní po internete či písaní správ môžu zapríčiniť nepríjemné bolesti chrbta, ramien, ale aj bolesti hlavy, znecitlivenie či brnenie v zápästiach, lakťoch či ramenách,vysvetlil kozmetický chirurg Vinod Vij.

Okrem kozmetických a relatívne neškodných zmien však hrozia aj iné problémy, ktoré spôsobujú väčšiu bolesť a nepríjemnosti. Časté ohýbanie krku vedie aj k bolestiam krčnej chrbtice, podporných väzov, šliach, skráteniu krčného svalstva, čo tiež zvyšuje gravitačný ťah na kožu. Všetky tieto problémy boli súhrnne označené ako „smartfónová tvár“.

Ak sa teda chcete vyvarovať problémom, ktoré súvisia so závislosťou na vašom smartfóne, skúste občas svoj mobil odložiť a dopriať svojmu telu zaslúžený relax. Určite to ocení vaše okolie a časom aj vy sami.