Nie je sloboda ako sloboda a v každej krajine je reflektovaná trochu inak. Napríklad v takej Brazílii môžu úrady telekomunikačným spoločnostiam nariadiť, aby prerušili činnosť tej či onej aplikácie. Tento fakt opäť postihol WhatsApp.

WhatsApp bol v Brazílii už raz zakázaný. Udialo sa tak v decembri 2015 a zákaz bol po 12-tich hodinách odvolaný. Predstavitelia aplikácie totižto odmietli brazílskym úradom odovzdať komunikáciu, ktorá sa týkala údajného drogového dílera. Scenár sa aktuálne opakuje.

WhatsApp je momentálne v Brazílii nepoužiteľný, a to po dobu 72 hodín. Brazílsky súd opäť nariadil spoločnosti WhatsApp, aby im odovzdala konkrétne rozhovory, ktoré sa týkajú ďalšieho prípadu s drogami. Keďže je komunikácia prostredníctvom aplikácie WhatsApp silne šifrovaná a predstavitelia podobné nariadenia odmietajú, brazílsky súd žiadne informácie nedostane, za čo sa jej užívateľom odvďačil zákazom.

Miestne telekomunikačné spoločnosti rozhodnutie brazílskych úradov vítajú. WhatsApp používa v krajine cez 100 miliónov používateľov a tí prostredníctvom aplikácie aj telefonujú. Obchádzajú tak miestnych operátorov, ktorým takýmto spôsobom klesajú zisky. Podľa nich je dokonca technológia VoIP volaní v Brazílii nezákonná.

whatsappTakýto zákaz je pre obyvateľov Brazílie určite nepríjemný, no nie bezvýchodiskový. V obchode Google Play nájdeme niekoľko podobných aplikácií, aj s pokrokovým šifrovaním. Pri prvom decembrovom zákaze v minulom roku v Brazílii výrazne stúpol počet užívateľov komunikačnej platformy Telegram. Tá je podobne povestná silným šifrovaním textovej komunikácie.

Pokiaľ bude chcieť brazílska vláda skutočne obmedziť súkromnú komunikáciu obyvateľov jej krajiny, zrejme bude musieť zakázať celý internet.