Spoločnosť LG začiatkom tohto roka predstavila cenovo dostupnú „K“ líniu smartfónov, ktoré sa postupne dostali na takmer všetky primárne svetové trhy. Cena modelu K10 sa podľa porovnávača pricemania.sk pohybuje v priemere niekde okolo 170 €. 

To je rozhodne zaujímavá suma a ešte zaujímavejšie to môže byť u našich operátorov (Telekom a O2. Orange ponúka skromnejší model K4), ktorí majú tento smartfón v ponukách. K bežným paušálom môžete mať tento smartfón už od jedného eura, čo je zaujímavé pre mladých ľudí a študentov, či menej náročných používateľov, ktorých je koniec koncov v segmente smartfónov väčšina.

Spoločnosť LG tak postavila konkurenciu čínskym výrobcom smartfónov, ktorí získavajú body k dobru práve vďaka príťažlivej cene výmenou za relatívne schopné parametre.

Čo sa týka prvého dojmu, ten smartfón LG K10 zanechal viac ako dobrý. Dizajn zariadenia sa podaril, no viac sa nám páčila ergonómia. Oblé rohy, zaoblená zadná strana aj štýlovo mierne zahnutý displej v podaní 2.5D skla. Pod displejom už tradične nájdeme hrdé logo výrobcu LG a žiadne kapacitné tlačidlá. Plastové prevedenie pôsobí pevným dojmom a neprirodzené zvuky či konštrukčnú (ne)tuhosť je badať až po silnom stlačení. Odnímateľný zadný kryt je obohatený o jemnú štruktúru, ktorá by mala zabrániť vyšmyknutiu z ruky. Svoj účel z časti plní. Smartfón je vzhľadom na svoju plastovú konštrukciu a rozmery veľmi ľahký, čo držanie v ruke trochu zneistilo.

LG_K10
LG K10 vyzerá skvele

Konštrukcia
– Rozmery: 146 x 74,8 x 8,8 mm
– Váha: 142 g
– Materiál: plast
– Farba: Čierna, biela, indigo, zlatá

Pri kúpe modelu LG K10 by sme si určite zadovážili ochranný kryt, ktorý žiaľ podarený dizajn trochu znehodnotí. Pri teoretickom páde na zem je viac ako isté, že si to odnesie displej. Zaoblené sklo displeja si dá rande so zemou veľmi ľahko. Výrobca na „chrbát“ smartfónu umiestnil typické ovládače hlasitosti, ako aj „štartovacie“ tlačidlo. Priemerná veľkosť ruky tlačidlá nahmatá ľahko a ľahko sa zvyká aj na ich používanie. Teda pokiaľ ste boli zvyknutí na klasické tlačidlá po bokoch pri väčšine súčasných smartfónov. Tlačidlá hlasitosti vykazovali miernu vôľu, odozva však bola príkladná. Nadávať nemôžeme ani na „štartovacie“ tlačidlo, keďže smartfón zobudíte návykovým gestom poklepania po displeji. Skvelé, ak máte smartfón položený na stole.

LG_K10
Displej je náchylný nie len na nečistoty ale aj škrabance

Displej
– Technológia: IPS
– Uhlopriečka: 5,3 palca
– Pomer k telu: 70,9 %
– Rozlíšenie: 1280 x 720 pixelov, 277 ppi

Interakciu človeka so smarfónom zabezpečuje displej. V tomto prípade sme mali pred sebou 5,3 palcovú zobrazovaciu jednotku vyrobenú IPS technológiou s HD 720p rozlíšením. Pozorovacie uhly sú pri IPS paneloch klasicky bezchybné, predsa len by sme skôr uvítali FHD rozlíšenie. Pri porovnaní s redakčným Xiaomi Redmi Note 2, ktorý v súčasnosti stojí približne rovnako, bol displej menej jasný a farby menej živšie. Rozdiel našťastie nebol markantný a na displej sa dá s pokojom pozerať.

Výkon
– Čipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410, štyri jadrá Cortex-A53 – 1,2 GHz
– GPU: Adreno 306
– RAM: 1,5 GB
– ROM: 16 GB (11,5 GB použiteľných), + 32 GB microSD

Čipsetu Snapdragon 410 sekundovala 1,5 GB kapacita operačnej pamäte RAM a 16 GB interné úložisko. Je jasné, že v takejto cenovej kategórii a použitom čipsete nebude zariadenie trhať rebríčky benchmark aplikácií. Bežné úlohy zariadenie zvládalo skvele, a pár drobných zaváhaní pripisujeme skôr užívateľskému prostrediu ako nedostatočnej výkonnostnej rezerve. Ak obľubujete hranie náročných 3D hier, na LG K10 rovno zabudnite. Smartfón dokázal na pozadí udržať aktívnych 4 až 6 aplikácií, medzi ktorými sa dalo svižne prepínať. 16 GB internú pamäť môžete rozšíriť o maximálne 32 GB prostredníctvom microSD karty. Slot pre ňu nájdete pod odnínateľným zadným krytom.

LG_K10
Odnímateľný kryt aj batéria. Body k dobru za microSD slot

Fotoaparáty
-Primárny: 13 Mpx, f/2.2, 1080p video pri 30 fps
-Sekundárny: 5 Mpx f/2.4, 1080p video pri 30 fps

Zameranie na mladú generáciu odzrkadľujú aj fotoaparáty, teda skôr predný. Zadný primárny 13 Mpx fotoaparát dokáže zhotoviť snímky vo veľmi slušnej kvalite, čo je ale podmienené dostatočným množstvom sveta. S ubúdajúcim svetlom kvalita snímok rapídne klesá. Strhnutie prémií si v LG zaslúžia inžinieri, ktorí mali na starosti aplikáciu fotoaparátu. To, že fotoaparát ani z ďaleka nedýcha na krk modelom Galaxy S7 alebo HTC 10 ešte neznamená, že by sme si nechceli občas vyfotografovať panorámu, snímku v prírode alebo zdokonaliť podanie farieb HDR režimom. Tieto funkcie jednoducho pri fotoaparáte nenájdete s čím sme sa doteraz nezmierili.

Hlasový reproduktor, fotoaparát a senzorová výbava...na notifikačnú diódu musíme zabudnúť, čo je škoda
Hlasový reproduktor, fotoaparát a senzorová výbava…na notifikačnú diódu musíme zabudnúť, čo je škoda

Predný snímač má rozlíšenie 5 Mpx a je ako stvorený pre selfie fotografovanie. K dispozícii je tzv. „displej blesk“, kedy sa obraz stiahne do menšieho rozmeru a vašu tvár osvetlí jasná biela plocha okolo neho. Ešte viac potešia gestá. Stačí na prednú kameru zamávať zovretím prstov, ktoré spustí krátke odpočítavanie a selfinka je na svete.

K10
K10
K10
K10
K10
K10
K10
K10
K10
K10
K10
K10

Používateľské prostredie zariadenia LG UX je 4. generácie, čiže ide presne o to, ktoré sme mali možnosť vyskúšať si pri recenzii smartfónu LG G4. Postavené je v tomto prípade na operačnom systéme Android 5.1.1 Lollipop. Aktualizácia na Android Marshmallow by mala byť za dverami. Celé prostredie bežalo svižne, no pri LG G4 bežalo svižnejšie. Menší výkon je občas cítiť drobnými zaváhaniami. LG už tradične ponúka aplikačnú výbavu v podobe nástroja na zálohovanie, vlastným obchodom s aplikáciami, poznámkovou aplikáciou či správcom súborov. Aplikácie by si zaslúžili citeľnejšiu inováciu, alebo elimináciu. Nástroje tretích strán sú jednoducho kvalitnejšie.

Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr
Screenshot_2016-04-01-10-51-50
Scr
Scr
Scr
Scr
Scr

Batéria svojou 2300 mAh kapacitou neohúri, no vzhľadom na úspornejší hardvér to s jej výdržou vôbec nie je zlé. Bežným používaním s plnou konektivitou, elektronickou poštou, občasným surfovaním, chatovaním, sociálnymi sieťami, synchronizáciou a podobne, sa dostanete na bezproblémovú celodennú výdrž na jedno nabitie. Ak sa však vyberiete počas slnečného dňa (jas displeja na maximum) niekde do prírody a budete napríklad často fotografovať, určite by sme do batoha pribalili aj power banku.

Klasický microUSB konektor dopĺňa v spodnej hrane 3,5 mm jack
Klasický microUSB konektor dopĺňa v spodnej hrane 3,5 mm jack

LG K10 je veľmi podarený smartfón, ktorý aj napriek svojim muchám uspokojí každého menej náročného používateľa. Ak hľadáte smartfón, ktorý je lacný, dobre vyzerá a nechýba mu plná LTE konektivita, LG K10 je určite dobrou voľbou. Spomenúť ale musíme konkurenciu v podobe smartfónov Xiaomi Mi4i, Moto G 3. generácie alebo Samsung Galaxy J5.