Úvod Elektromobilita Tesla VIDEO havárie: Tesla Model S na autopilote havarovalo na diaľnici, systém nerozoznal...

VIDEO havárie: Tesla Model S na autopilote havarovalo na diaľnici, systém nerozoznal nebezpečenstvo

0
Jeden z majiteľov elektromobilu Tesla Model S na YouTube nahral video zobrazujúce moment, keď jeho auto so zapnutou funkciou autopilota narazilo do odstavenej dodávky. Informoval o tom server Electrek.

Ide o ďalšiu výstrahu pre všetkých majiteľov Tesly, ktorí sa až príliš spoliehajú na autopilota, pričom by v každom prípade mali ostať pripravení prevziať úplnú kontrolu nad autom. Prípad na videu však samotnej automobilke môže pomôcť. Vozidlo sa totiž nesprávalo tak, ako by sa malo. Dáta zo zrážky ak Tesle môžu pomôcť vyladiť systém autopilota ešte viac.

Elektromobil Tesla Model S bol na videu (pravdepodobne Švajčiarsko) v pomaly sa pohybujúcej prevádzke. Na vozidle bola zapnutá funkcia autopilota, resp. funkcia TACC (Traffic-Aware Cruise Control), ktorá mala dávať pozor na všetky vozidlá okolo a podľa toho prispôsobovať rýchlosť. Aj napriek tomu, že pred vozidlom blikala odstavená dodávka auto zaváhalo a na brzdy duplo až vtedy, keď bolo príliš neskoro.

Najpravdepodobnejším dôvodom pre zlyhanie je fakt, že vozidlo, ktoré auto sledovalo pred dodávkou nezastalo, namiesto toho ju rýchlo obehlo cez pravý pruh. Tesla pravdepodobne nestihla rozpoznať nový objekt včas, čo spôsobilo, že narazila. Šofér vozidla neskôr priznal, že nebezpečenstvo videl, no systému dôveroval natoľko, že s tým nič nespravil.

tesla-nehoda

„Áno, mohol som zareagovať skôr, no keď auto 1000 krát spomalí správne, nečakáte, že sa mu to potom nepodarí. Je to však moja vina..,“ priznáva.

V manuále vozidla je pritom jasne vysvetlené, že systém TACC má problém vyhnúť sa stacionárnym objektom, resp. objektom, ktoré sa dostanú medzi objekt, ktoré vozidlo sleduje.