Moderné technológie už berieme ako samozrejmosť. Pozeráme do smartfónov, večer si púšťame smart televízory, využívame rôzne aplikácie, softvér, nositeľnú elektroniku pri športe alebo GPS trackery pre presný dohľad nad svojimi deťmi. Odvážnejší jedinci zase poškuľujú po elektromobile z dielne výrobcu Tesla Motors.

Vo svete však vzbudili poriadnu vlnu záujmu inovatívne technologické produkty, tzv. gadgety, ktoré dokážu vylepšiť bežné životné situácie, akými sú napríklad ranné vstávanie, sprchovanie či výlety do prírody. Nižšie nájdete päť technologických produktov, ktoré určite stoja za pozornosť a za kúpu. Ak nie teraz, tak v budúcnosti určite. Ich široké komerčné využitie na seba nenechá dlho čakať.

Ruggie

Ruggie je budík, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako rohožka pred dvere. Zdanie upraví až malý žiariaci displej. Túto podložku, ktorú nabijete prostredníctvom klasického micro USB portu si umiestníte k posteli a keď nastane ten správny ranný čas, začne vás budiť hlasný zvuk.

Na to, aby ste ho vypli však musíte vstať z postele a stáť na podložke aspoň niekoľko sekúnd. Vďaka tlakovým senzorom Ruggie rozpozná, že na nej stojíte oboma nohami a teda vyhodnotí, že vás donútila vstať z postele. Keď už ste z postele vonku je veľká šanca, že už sa do nej nevrátite. Ruggie je vyhotovená z pamäťovej peny s veľmi príjemným mäkkým povrchom, čiže vaše nohy nebude trápiť nejaké chladné sklo alebo plast.

© ruggie.co
© ruggie.co

Ruggie budík si na platforme indiegogo.com vyslúžil slušnú dávku pozornosti a z príspevkov verejnosti sa podarilo vyzbierať na realizáciu projektu cez 380 tisíc dolárov. Jeden kus tejto hračky si môžete aj s poštou zadovážiť za 79 dolárov. Dva kusy vás budú stáť 149 dolárov. Rátať však musíte s dlhou dodacou dobou. Ak by ste si budík Ruggie objednali teraz, doručený vám bude v septembri, a to je tiež len odhad autorov. Záujem je teda poriadny. Oficiálny web produktu nájdete na –tejto adrese-.

Fontus

Čo by ste povedali na to, keby ste vyrazili do prírody, napríklad na turistiku alebo na bicykel a prázdna fľaša by sa vám sama od seba naplnila pitnou vodou? Žiadne sci-fi ale Fontus. Rakúsky priemyselný dizajnér Kristof Retezár vytvoril smart fľašu, ktorá v sebe nahromadí pitnú vodu len zo vzdušnej vlhkosti, a to za menej ako hodinu. Podmienkou je prirodzene vlhký a hlavne čistý vzduch, čo by v takom lese nemal byť najmenší problém.

Malý solárny panel, ktorý pripojíte do hornej časti zariadenia, poháňa batériu, ktorá sa stará o chod drobných hydrofóbnych „zubov“. Tie kondenzujú vzdušnú vlhkosť priamo na vodu. Fontus pracuje najefektívnejšie medzi 30 – 40 stupňami Celzia a medzi 80 – 90 % vlhkosťou vzduchu. V takýchto podmienkach získate 0,8 l pitnej vody za menej ako 60 minút. Autor priznáva, že výrobok ešte nie je dokonalý, no vďaka podpore verejnosti dokonalý byť môže. Autor vyzbieral prostredníctvom objednávok cez 311 000 dolárov a s výrobou začne začiatkom roka 2017.

© fontus.at
© fontus.at

Prví majitelia sa následne dočkajú doručenia niekedy v apríli 2017. Fontus Airo si môžete objednať za poriadnu sumu 250 dolárov. Autor by však chcel v budúcnosti tento, tak trochu revolučný produkt, predávať za sumu 100 dolárov. Oficiálny web produktu nájdete na –tejto adrese-.

Glyph

Hltanie multimediálneho obsahu patrí, aspoň u nás, ku každodenným činnostiam. Glyph sú inovatívne over the ear slúchadlá, ktoré však vo svojom ráme ukrývajú miniatúrnu dvojicu optík, pre sledovanie vizuálneho obsahu. Slúchadlá si teda nasadíte tak, že rám budete mať priamo pred očami a nie na hlave.

Mikroskopické zrkadlá premietajú obraz priamo pred oči a tvorcovia hovoria skôr o “ priamom videní obsahu“ ako o jeho sledovaní. Po nasadení týchto slúchadlo-okuliarov môžete sledovať filmy alebo seriály, či napríklad 360 stupňové videá. Všetko samozrejme dopĺňa vysoko kvalitný zvuk.

© avegant.com
© avegant.com

Ak by ste si Glyph nasadili na hlavu napríklad počas cesty vlakom, určite by vám rýchlo ubehla, no pre okolie by ste ste vyzerali minimálne divne. Keďže Glyph stojí 699 dolárov a momentálne sa dá objednať len pre trhy v USA a Číne, tak skoro nikoho „podobne divého“ u nás neuvidíme. Oficiálne stránky výrobcu nájdete na –tejto adrese-.

TappLock

Pri rozmachu snímačov odtlačkov prstov v smartfónoch sme doslova čakali, koho toto napadne ako prvého. TappLock je klasický visiaci zámok, no pre jeho otvorenie nepotrebujete kľúč. O autentifikáciu sa postará snímač odtlačkov prstov s reakčnou dobou 0,8 sekundy. Prostredníctvom pridruženej aplikácie pre smartfóny môžete spravovať až 200 rôznych odtlačkov, pričom každému užívateľovi môžete zdieľať osobitný prístup k zámku. Dokonca môžu byť tieto prístupy obmedzené určitým časom.

TappLock je vybavený klasickou nabíjateľnou batériou, ktorá môže vydržať na jedno nabitie až tri roky. Ak kapacita klesne pod hodnotu 5 %, aplikácia vás na to upozorní. Aj s takouto nízkou kapacitou dokáže zámok fungovať ešte celé dni a týždne. Úroveň zabezpečenia vašich biometrických dát sa rovná podľa slov výrobcu zabezpečeniu nových iPhonov.

© tapplock.com
© tapplock.com

TappLock si môžete kúpiť v základnej verzii za 66 dolárov, verzia Lite vás bude stáť o niečo menej, 46 dolárov. Aj TappLock vznikol vďaka finančnej podpore verejnosti na platforme indiegogo.com.  Oficiálny web výrobcu nájdete na tapplock.com.

Nebia

Atmosféru inovácií môžeme nájsť aj v takej obyčajnej sprche. Autori novú technológiu nazvali H2MICRO a v podstate ide o sprchovaciu batériu s hlavicou, ktorá dokáže „rozprášiť“ vodu na 10 krát väčšiu plochu, ako bežné sprchy.

Efektivita hygieny, pokiaľ sa v sprche nezamýšľate nad problémami ľudstva a vlastnej existencie, rapídne stúpa, a to nie je všetko. S takouto sprchou viete, teoreticky, ušetriť až 70 % spotrebovanej vody. Reálna hodnota sa možno pohybuje niekde v polovici, no aj tak ide o veľmi funkčné riešenie.

© nebia.com
© nebia.com

Sprchový komplet Nebia si môžete zatiaľ len predobjednať na –oficiálnej stránke výrobcu-. Jeden kus vás bude stáť 349 dolárov, dva kusy (aj pre svokru) 629 dolárov a sprchový hattrick stojí 889 dolárov. Doručovanie zákazníkom začne podľa oficiálnej informácie „neskôr v roku 2016“. Možno ideálny darček pod stromček.

Keby ste si mohli vybrať jeden z vyššie uvedených tech produktov nehľadiac na cenu, ktorý by ste si zadovážili?