Úvod Novinky Padol nový svetový rekord: Na vzdialenosť 37 kilometrov preniesli dáta rýchlosťou 6...

Padol nový svetový rekord: Na vzdialenosť 37 kilometrov preniesli dáta rýchlosťou 6 Gb/s

4
Aké rýchle máte pripojenie k internetu? Z rýchlosti, ktorú sa podarilo dosiahnuť nemeckej univerzite v Kolíne nad Rýnom sa vám zatočí hlava.

Odteraz sa môžu chváliť svetovým prvenstvom vo vzdialenosti a rýchlosti bezdrôtového prenosu. Vedcom z univerzity sa totiž podarilo na vzdialenosť 37 kilometrov kontinuálne prenášať dáta rýchlosťou 6 Gb/s.

Technológia, pomocou ktorej to vedci zvládli sa podobá novému štandardu Wi-Fi 802.11ad nielen rýchlosťou (aj keď tento štandard je určený hlavne na krátke vzdialenosti), ale aj frekvenciami. Tie sa mali pohybovať v pásme 71 až 76 GHz. V prípade Wi-Fi 802.11ad je to 60 GHz. Vzhľadom na zvolené pásmo museli mať vedci priamu viditeľnosť na cieľ a veľmi dobré podmienky. Dáta boli prenášané z výškovej budovy v Kolíne nad Rýnom a observatóriom v 37 kilometrov vzdialenom meste Wachtberg.

zameranie
Zameranie cieľa. Na obrázku ho môžete vidieť ako malú kupolu napravo pod krížom

Technológiu, ktorú vedci úspešne vyskúšali je určená pre pozemné a satelitné vysielanie a má mať veľa potenciálnych využití. Jedným z nich je lacnejší typ internetového vysokorýchlostného pripojenia do vzdialenejších oblastí. Z jedného vysielača by teda teoreticky vedeli zapojiť až 250 liniek s rýchlosťou 24 Mb/s. Testovaná technológia by však mala nájsť uplatnenie aj pri vývoji satelitných technológií novej generácie, na ktoré sa kladie dôraz na väčšie prenosové rýchlosti.