Tak ako dnes automobil, aj smartfón považujeme za neoddeliteľnú súčasť nášho života. Pre väčšinu z nás ponúkajú spôsob, ako sa dopraviť do práce, za rodinou a ako s kolegami, rodinou a známymi komunikovať.

Aj keď je vo väčšine krajín používanie mobilného telefónu počas šoférovania zakázané, prieskumy ukazujú, že až 70 % vodičov tento zákaz ignoruje. Smartfóny jednoducho nie sú prispôsobené pre používanie počas šoférovania a ani to nie je úplne možné. Svoju pozornosť by ste mali venovať riadeniu vozidla a nie smartfónu, resp. mobilnému telefónu. Mobilné telefóny sa už mnohokrát podpísali pod príčinu dopravnej nehody.

Ak už sa rozhodnete používať smartfón počas jazdy, malo by to byť rýchle a intuitívne tak, aby ste mu museli venovať čo najmenej pozornosti a času. V tomto prípade môžu pomôcť niektoré aplikácie, pričom jednou z nich je aj veľmi podarený projekt českého start-upu Autify.

Nadšení českí vývojári sa zamerali priamo na automobilový priemysel a vytvorili aplikáciu s rovnomenným názvom Autify. Aplikácia ponúka koncepčné ovládanie len prostredníctvom jedného intuitívneho gesta. Užívateľské prostredie aplikácie je navrhnuté tak, aby ste mohli gesto použiť odkiaľkoľvek zo systému alebo aplikácie. Stačí prejsť po neustále zobrazenom paneli prstom a ak by vám zavadzal, napr. pri zobrazení mapy, podržaním prsta na ňom ho minimalizujete.

autify (1)

V podstate môžete prepínať medzi troma aplikáciami a zoznamom posledných hovorov tak, aby ste nestratili očný kontakt s vozovkou. O tom, v akej aplikácii sa nachádzate vás Autify upozorní hlasom. Panel môže ukrývať aplikácie, ktoré zväčša potrebujete pri šoférovaní. Na um prichádza jedna z mnohých navigácií, aplikácia pre prehrávanie hudby, alebo trebárs aplikácia, ktorá vám zobrazuje prejdené kilometre, rýchlosť, spotrebu paliva a celkovú agendu o vozidle.

autify(1) (1)

Aplikácia je k dispozícii pre operačný systém Android bezplatne a úplne bez reklám. Napriek označeniu beta funguje spoľahlivo a stabilne. Vývojári neustále pracujú na jej vylepšeniach a do budúcnosti určite pripravujú nové funkcie, ktoré by používanie ešte viac spríjemnilo. Ak patríte k vodičom, určite aplikáciu vyskúšajte. Návrhy na nové funkcie alebo inú, konštruktívnu spätnú odozvu autori uvítajú priamo v obchode Google Play alebo na adrese hello@autify.co. Podporíte tak vývojárov zo susedných Čiech.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.moongs.autify“]