Úvod Novinky Aktuálne A je to tu! Roboty nahradili 60 000 ľudí v jednej z...

A je to tu! Roboty nahradili 60 000 ľudí v jednej z najväčších fabrík na svete!

39
Budúcnosť vyzerá v niekoľkých ohľadoch veľmi pekne a jasne. Keď sa na ňu pozrieme z iného uhla, až taká ružová v žiadnom prípade nie je. Jednou z obáv je obrovská strata pracovných miest. A prečo? Lebo roboty.

Spoločnosť Foxconn, ktorá vyrába napríklad smartfóny Apple iPhone práve vymenila 60 000 zamestnancov za nové automatizované roboty.

Túto informáciu potvrdil server South China Morning Post, ktorý celú tému rozvinul v článku s názvom „Vzostup robotov,“ čo je téma, ktorá je momentálne v Číne veľmi pretriasaná. Vláda sa k celému problému stavia diplomatickejšie. Dianie vo Foxconne opísali takto: „Foxconn vďaka spusteniu robotov znížil zamestnaneckú silu zo 110 000 na 50 00.“ Naozaj skvelé. Spoločnosť prevádzkujúca fabriky však odmieta priznať fakt, že ľudia, ktorých pozície nahradili roboty ostali bez práce.

„Nasadzujeme roboty a iné inovatívne výrobné technológie, ktoré nahradia opakujúce sa práce, ktoré doteraz robili naši zamestnanci. Cez tréning našim zamestnancom umožníme zamerať sa na iné úlohy, ktoré roboty nedokážu spraviť. Či už ide o výskum a vývoj alebo kontrolu kvality a procesov,“ vyjadrila sa spoločnosť pre britskú BBC.

Samotný Foxconn teda tvrdí, že nasadenie robotov neohrozuje ľudských robotníkov, ekonómovia majú iný názor. Tzv. technologická nezamestnanosť je čoraz väčší problém ohrozujúci obrovský počet ľudí. Report z Bieleho domu, ktorý bol publikovaný ešte v roku 2010 zdôraznil, že ktokoľvek v USA, kto zarába 20 dolárov a menej má až 83 % šancu, že jeho pozíciu v budúcnosti nahradia roboty. Dokonca aj pri ľuďoch zarábajúcich 40 dolárov na hodinu je šanca nahradenia až 31 %. To je celkom zastrašujúce.

Čo hovoríte na vzostup robotov? Obávate sa budúcnosti? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie.