Úvod Zaujímavosti Nočná mora závislákov na mobile: Súťažili v ničnerobení s telefónom

Nočná mora závislákov na mobile: Súťažili v ničnerobení s telefónom

5
Éra smartfónov opantala už takmer každého. Keď na ulici stretnete človeka, takmer určite má v ruke alebo vo vrecku svoj smartfón. So stúpajúcim počtom majiteľov smartfónov priamoúmerne stúpa aj závislosť na nich, ktorá sa prejavuje nervozitou, neustále kontrolovanie smartfónu, panika pri zabudnutí nabíjačky a podobne.

nomofobikom (závislému na smartfóne) by ste sa u nás určite stretli. Situácia tu však zatiaľ nie je až tak kritická, ako v srdci technológií – v Južnej Kórei. Úradníci sa tak rozhodli situáciu riešiť nezvyčajnou súťažou.

V mestskom parku v Soule tak organizujú súťaže, ktoré spočívajú v ničnerobení. Určená je pre všetkých, ktorí si chcú oddýchnuť od technológií, ktoré nás obklopujú zo všetkých strán. Áno, pravidlá znejú naozaj jednoducho. Znamená to, že účastníci po dobu 90 minút musia vydržať bez kontrolovania správ či surfovania po internete. Dovolené je len sedieť a kľudne relaxovať bez toho, aby sa na svoj smartfón čo i len pozreli. To isté platí aj o hodinkách, kontrolovať sa totiž nesmie ani čas.

Súťaž sa však nestretla s veľkým počtom priaznivcov. Nomofobickí Juhokórejčania sú totiž nervózni už len z predstavy toho, že by svoj smartfón na chvíľu opustili. Poslednej súťaže, ktorá sa konala tento mesiac, sa preto zúčastnila len malá hŕstka obyvateľov – 1500, čo je v porovnaní s celkovým počtom naozaj zrnko prachu (0,015%).

korea_zavislot

Súťaž však len nespočíva len v nudnom sedení. Víťaza určia porotcovia podľa toho, ako sa človek cíti aj psychicky, keďže cieľom súťaže je hlavne oddych od technológie. Kľud súťažiaceho je teda určovaný podľa jeho tepu. Ak teda vydržíte hodinu a pol sedieť bez kontaktu s mobilom, no váš tep vykazuje určitú nervozitu, víťazom sa nestanete.

[yop_poll id=“80″]