Platobná služba Android Pay je priamou konkurenciou k službám Apple Pay alebo Samsung Pay. Službu v aplikácii spojíte s údajmi vašej platobnej karty a prostredníctvom technológie NFC v smartfónoch môžete platiť v rôznych kamenných obchodoch. 

Google už oficiálne potvrdil, že služba Android Pay je oddnes oficiálne dostupná vo Veľkej Británii a nasledovať bude v blízkej dobe Austrália a Singapur. Po nich je naplánovaná expanzia aj do ďalších krajín, o ktoré konkrétne ide zatiaľ nevieme. Nech sme akokoľvek optimistickí, tá naša k nim zrejme tak skoro patriť nebude. Spoločnosť Google sa najskôr zameria na primárne trhy, resp. krajiny s väčšou kúpnou a ekonomickou silou.

Obyvatelia Veľkej Británie môžu službu využívať nie len vo fyzických maloobchodných prevádzkach s NFC platobným terminálom ale aj v aplikáciach tretích strán, akými sú napríklad JD Sports, Deliveroo, Zara, Kickstarter, Airbnb a YPlan. Systém je navrhnutý tak, aby užívatelia už v týchto aplikáciach nemuseli opakovane zadávať svoje platobné údaje a mohli jednoducho hneď platiť a nakupovať.

android-pay

Za veľkú výhodu považujeme, čo sa konkrétne Londýna týka, kompatibilitu so sieťou verejnej dopravy, vrátane metra a autobusov. Stačí tak skočiť na autobus, priložiť smartfón k terminálu a zaplatiť príslušné jazdné. Služba Google Pay si odbila premiéru v minulom roku v máji a doteraz bola dostupná len na pôde USA.

Službu v Británii podporujú banky Bank of Scotland, First Direct, Halifax, HSBC, Lloyds Bank, M&S Bank, MBNA a Nationwide Building Society, pričom ďalšie majú pribudnúť. Samozrejmosťou je vlastníctvo platobnej karty MasterCard alebo Visa.

Platenie smartfónom priamo prostredníctvom operačného systému Android a primárnej aplikácie má určite do budúcnosti veľký potenciál. K bežnému používaniu širokou verejnosťou po celom svete však ešte vedie dlhá cesta.