Spoločnosť Motorola Lenovo pred týždňom predstavila novú líniu Moto G smartfónov, ktoré ponúkajú veľmi schopnú výbavu za slušné peniaze. K dispozícii je model Moto G4, Moto G4 Plus a Moto G4 Play. Číslo 4 v názve odkazuje na už 4. generáciu zariadení.

V Európe si budeme musieť na tieto novinky počkať do júna, na trh v USA prídu zatiaľ nevedno kedy a výhodu majú obyvatelia Indie. Tam boli zariadenia Moto G a Moto G Plus dostupné takmer okamžite po predstavení prostredníctvom predajnej siete Amazon.

Zariadenia zaujali a v priebehu minulých dní si ich v tejto krajine kúpilo množstvo ľudí. Mnohí z nich však zrejme svoju kúpu oľutovali. Na stránkach Amazonu, Lenovo fóra, ale aj komunitného webu Reddit sa začali kopiť sťažnosti s prehrievaním. Motorola Moto G4 Plus je vybavená procesorom Snapdragon 617 a po afére s prehrievaním čipsetu Snapdragon 810 sme dúfali, že sa podobný problém už neobjaví.

Prehrievanie smartfónu má zásadný vplyv na niektoré dôležité vlastnosti zariadenia. Po asi 30-tich minútach natáčania videa smartfónom Moto G4 Plus sa začnú objavovať výkonnostné nedostatky fotoaparátu spôsobené prehrievaním. Pri prehriatom zariadení tiež nefunguje rýchle nabíjanie, keďže proces nabíjania generuje viac tepla a doba nabíjania sa tak majiteľom výrazne predlžuje. S prehriatym smartfónom si takisto nezahráte na dlhšiu dobu žiadnu náročnejšiu hru alebo nepoužijete náročnejšiu aplikáciu. Po hraní náročných hier dokonca vyžarovala zadná strana zariadenia teplotu takmer 50 stupňov Celzia.

TIP: Smartfóny Moto G, Moto G Plus a Moto G Play oficiálne predstavené!

g4plus g4_plus

Niektorí majitelia sa sťažovali na zvýšenú teplotu bez toho, aby bežala nejaká aplikácia alebo proces. Tento jav sa samozrejme postaral aj o rýchlejšie vybitie batérie. Zatiaľ nie je úplne jasné, čo tento jav prehrievania spôsobuje. Ak by išlo nejaký bug softvéru, Lenovo by ho vyriešilo promptnou aktualizáciou. Ak však pôjde priamo o problém hardvéru, riešenie bude zložitejšie. Uvidíme s akým riešením Lenovo príde. Keďže ide o veľmi aktuálnu tému, podľa zahraničných správ sa výrobca zatiaľ k situácii nevyjadril.