Úvod Tlačová správa Medzinárodný deň múzeí 2016: Art Kamera z dielne Kultúrneho inštitútu Google

Medzinárodný deň múzeí 2016: Art Kamera z dielne Kultúrneho inštitútu Google

Odhaľte najmenšie detaily na vyše tisícke umeleckých diel zachytených najnovšou technológiou, vrátane slovenských umeleckých klenotov.

0

Veľakrát si silu a krásu umeleckých diel dokážeme uvedomiť len pokiaľ sa na ne pozeráme zo vzdialenosti pár centimetrov. V Kultúrnom inštitúte Google si uvedomujú, že existuje mnoho nadšencov umenia fascinovaných objavovaním krásy umeleckých diel ukrytej v ich detailoch.

Milióny používateľov po celom svete si obľúbilo virtuálne galérie sprístupnené vďaka Googlu a jeho partnerom. Obrazy známych i menej známych umelcov študujú kúsok po kúsku v ultravysokom tzv. gigapixelovom rozlíšení. Objavujú tak skryté podpisy či rôzne nanášané farebné vrstvy vyvolávajúce napr. dojem trblietajúcich sa búrlivých vôd. Obrazy sú  používateľom priblížené natoľko, že majú pocit, akoby stáli priamo pred nimi a sledovali ich s lupou v ruke.

Na scénu prichádza tzv. “Art Camera”! Špeciálne upravený fotoaparát, ktorý je pripravený cestovať okolo sveta a prinášať používateľom ešte viac obrazov v ultravysokom rozlíšení.

The Port of Rotterdam by Paul Signac
Prístav v Rotterdame, Paul Signac, Múzeum Boijmans Van Beuningen

Gigapixelová snímka pozostáva z vyše 1 miliardy pixelov a dokáže odhaliť aj detaily, ktoré sú voľnému oku nedostupné. Na vytvorenie digitálnej snímky v tak vysokom rozlíšení je potrebný najmä čas a špecializované, veľmi drahé vybavenie, pričom ľudí, ktorí vedia obsluhovať takúto techniku je tiež len hŕstka. Za prvých 5 rokov svojho pôsobenia priniesol Kultúrny inštitút Google niečo vyše 200 obrazov, tzv. gigapixelov. Práve z toho dôvodu sa v Kultúrnom inštitúte rozhodli vyvinúť Art Cameru.

Táto Art Camera je robotickým fotoaparátom prispôsobená na vytváranie gigapixelových snímok rýchlejšie a jednoduchšie. Robotický systém riadi fotoaparát automaticky, vedie ho od detailu k detailu, pričom fotí stovky snímok obrazu vo veľmi vysokom rozlíšení. Na to aby bol fotoaparát zameraný na každý ťah štetcom, Art Camera využíva laser a sonar, ktoré používajú vysokofrekvenčný zvuk na určenie plochy umeleckého diela. Potom čo je zachytený každý detail, prichádza na rad softvér, ktorý poskladá všetky nasnímané časti dohromady ako puzzle a vytvorí jeden snímok v ultravysokom rozlíšení.

Mnohé zo slávnych umeleckých diel od slávnych umelcov sú krehké a citlivé na svetlo a vlhkosť. S pomocou Art Camery môžu múzeá zdieľať tieto drahocenné diela s globálnym publikom a uchovať ich aj pre ďalšie generácie. Kultúrny inštitút Google chce múzeám poskytnúť vhodné nástroje na túto veľmi dôležitú prácu.

Práve dnes zdieľa Kultúrny inštitút Google prvú tisícku snímok v ultravysokom rozlíšení zachytených Art Camerou, vrátane takých umelcov ako Pisaro, Signac, Rembrandt, Van Gogh, Monet a mnoho ďalších. Galérie, ktoré od dnešného dňa sprístupňujú Art Camera snímky nájdete na https://www.google.com/culturalinstitute/collections?projectId=art-camera

Medzi nimi nájdete aj diela 9 slovenských galérií, vrátane:

Výber slovenských umeleckých diel nasnímaných Art Camerou:

Kulturny institut Google_Art Camera (5)
Apple Harvest by Camille Pissarro (Dallas Museum of Art) [DETAIL]
Apple Harvest by Camille Pissarro (Dallas Museum of Art)
Kulturny institut Google_Art Camera (3)
Portrait of Armand Roulin by Vincent van Gogh (Museum Boijmans Van Beuningen) [DETAIL]
Portrait of Armand Roulin by Vincent van Gogh (Museum Boijmans Van Beuningen)
Spring in Vethuil by Claude Monet (Museum Boijmans Van Beuningen) [DETAIL]
Spring in Vethuil by Claude Monet (Museum Boijmans Van Beuningen)
Textile length, 'Bird' by William Morris (Museum of Applied Arts and Sciences) [DETAIL]
Textile length, 'Bird' by William Morris _ England (Museum of Applied Arts and Sciences)
The Port of Rotterdam by Paul Signac (Museum Boijmans) [DETAIL]
The Port of Rotterdam by Paul Signac