Úvod Zaujímavosti Malý chlapec (10) hackol jednu z najväčších sociálnych sietí. Dostal za to...

Malý chlapec (10) hackol jednu z najväčších sociálnych sietí. Dostal za to tisíce dolárov!

12
foto: REUTERS/Rick Wilking

Asi najmladší hacker-dobrák pochádza z fínskych Helsiniek. Patrí do skupiny tzv. White hat hackerov, teda hackerov dobrákov. Sú to ľudia, ktorí keď objavia bezpečnostnú chybu, nezneužijú ju proti danej spoločnosti, namiesto toho ju na to upozornia, nech si chybu opraví.

Len 10-ročný chlapec Jani našiel veľkú chybu v Instagrame. Táto chyba mu umožnila vymazať akýkoľvek komentár len chcel. Facebook mu spočiatku neveril, tak si založil testovací profil, na ktorom jeho schopnosti otestovali. Jani im bez akýchkoľvek problémov pomazal všetky komentáre, čím dokázal, že chyba skutočne existuje. Najväčšia sociálna sieť, Facebook, mu ako odmenu vyplatila 10 000 dolárov.

Bol by som schopný zničiť kohokoľvek,“ povedal Jani pre fínsku publikáciu Iltalehti, „dokonca aj Justina Biebera,“ dodal. Facebook nakoniec zistil, že chyba vznikla v procese, ktorý mal overiť či osoba, ktorá komentár vymazáva je tá istá ako osoba, ktorý ten komentár napísala.

Naučil sa to z YouTubu

Jani reportérom povedal, že peniaze, ktoré vyhral pôjdu na vybavenie na futbal a nový bicykel. Keď vyrastie, rád by sa z neho stal bezpečnostný expert. Podľa jeho doterajších skúseností ma na túto kariéru veľmi dobre našliapnuté. Všetko, vďaka čomu pomohol odhaliť veľkú chybu Instagramu sa naučil z YouTubu.

Program Facebooku vypláca peňažné odmeny komukoľvek, kto dokáže nahlásiť a dokázať bezpečnostnú chybu v jednej z ich sietí. Len v roku 2015 spoločnosť vyplatila 936 000 dolárov 210 výskumníkom. Od roku 2011 to je už 4,3 miliónov dolárov.

Čo hovoríte na najmladšieho hackera Janiho? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!