Úvod Konkurencia Microsoft Blíži sa koniec Windows Phone? Jeho podiel na trhu klesol pod 1%

Blíži sa koniec Windows Phone? Jeho podiel na trhu klesol pod 1%

3
Celosvetové predaje smartfónov v poslednom štvrťroku sa zvýšili o 4 percentá, avšak mobiný operačný systém od Microsoftu nezaznamenal žiadny rast, dokonca oproti minulému roku predaje klesli.

Túto štatistiku predajov poskytol Gartner a vďaka nej sa názor „Windows Phone je mŕtvy“ blíži viac a viac k realite. Gartner odhaduje, že v minulom kvartáli sa predalo len 2,4 milióna zariadení, na ktorých bežali mobilné okná. To znamená, že podiel v porovnaní s ostatnými OS bol len 0,7 percenta. Oproti minulému roku klesol podiel WP z 2,5%. S takýmto nízkym podielom môžeme pomaly Windows Phone zaradiť do kategórií ostatných minoritných operačných systémov.

Za pokles predajov sa viní nedostatok nových Lumia zariadení na trhu. Taktiež sa šušká, že Microsoft v blízkej dobe predá svoju mobilnú divíziu Foxconnu. Preto je veľmi pravdepodobné, že sa už nových Lumii od MS nedočkáme.

Z 2,4 milióna predaných smartfónov tvorili Lumie až 2,3 milióna kusov. Na druhú stranu oproti rovnakému obdobiu minulý rok klesol tento predaj o 73% z 8,6 milióna zariadení. A zisk Microsoftu z mobilov klesol o 46%.

Aj keď Lumii sa už asi nedočkáme, je možné, že mobilný OS zachráni pripravovaný Surface Phone, ktorý by mal byť predstavený niekedy počas budúceho roka.

Ak teda Microsoft nemá v pláne predstaviť nejaký Lumia smartphone, môžeme očakávať pokles aj v ďalších kvartáloch. Zdá sa ale, že Microsoft nechá výrobu hardvéru na ostatných výrobcov a naďalej sa bude starať len o softvér, ale v súčasnej dobe vďaka ich Lumiam ovláda až 95% trhu a nezdá sa, že by výrobcovia nejakým zázrakom prestali ignorovať Windows Phone.

V každom prípade je toto veľmi zlá situácia pre Microsoft.

Myslíte si, že Windows Phone má šancu získať späť niekoľkopercentný podiel?