Úvod Novinky Aktuálne Kauza Heureka: K Alze sa chce pridať aj Hej.sk

Kauza Heureka: K Alze sa chce pridať aj Hej.sk

Alza hľadá dôvody, prečo by aj ostatné eshopy mali nasledovať v ich šľapajách. Najnovším spojencom môže byť Hej.sk a Kasa.cz.

2
Nedávno sme vás na AndroidPortal.sk informovali o kauze Heureka.sk, resp. Heureka.cz. V nej sa do sporu s najznámejším porovnávačom cien dostal jeden z najvplyvnejších internetových obchodov na Slovensku a Česku, Alza.

Obchod tvrdí, že skupina Rockaway, ktorá sa chystá uskutočniť akvizíciu Heureky zároveň vlastní aj konkurenčný obchod Mall. Ostatní obchodníci sa obávajú, že by mohlo dôjsť k neférovému zvýhodňovaniu, na ktoré už poukázali samotní zákazníci.

Alza sa preto rozhodla spustiť iniciatívu BezHeureky.sk, resp. BezHeureky.cz, v ktorej vysvetľuje dôvody svojho odchodu a výhody, ktoré z podobného kroku môžu mať aj ostatné eshopy. Ešte pred Hej.sk a jeho českej obdoby Kasa.cz sa k Alze pridal aj obchod SpokojnyPes.cz, jeden z najvplyvnejších českých e-shopov s chovateľskými potrebami. Vyzerá to teda tak, že snaha Alzy prináša prvé ovocie.

Česká spoločnosť HP Tronic, do ktorej portfólia spadá Hej.sk, Kasa.cz a česká sieť obchodov Euronics s Alzou zdieľa pochybnosti o nezávislosti Heureky. Vyplýva to z oficiálneho vyhlásenia generálneho riaditeľa spoločnosti: „Rozhodnutie Alzy chápeme a jej obavy zdieľame a zdieľame tiež pochybnosti o nezávislosti Heureky, najmä vo vzťahu k jej sesterskému e-shopu Mall.cz.

Samotná akvizícia Heureky skupinou Rockaway však stále neprebehla, český protimonopolný úrad však transakciu predčasne schválil. Zarážajúce je, že k zvýhodneniu už podľa samotných ľudí využívajúcich Heureku dôjsť malo. Ako príklad uvádzajú fakt, že Heureka pre obchod Mall ponechala označenie „Overené zákazníkmi,“ a to aj napriek tomu, že hodnotenie obchodu kvôli problémom s logistikou kleslo na 88 %. Ostatné obchody musia pre rovnaký modrý certifikát vykazovať hodnotenie 90 %.