Úvod Zaujímavosti Internet Explorer mieri na smetisko dejín. Predbehol ho už Chrome

Internet Explorer mieri na smetisko dejín. Predbehol ho už Chrome

3
Internet Explorer umiera. A umiera poriadne rýchlo. Najnovšou ranou do jeho chrbta je úspech prehliadača Chrome od Google. Ten mal byť podľa štatistík spoločnosti Net Applications globálne najpoužívanejším prehliadačom na osobných počítačoch.

Prelom nastal ešte v apríli, keď malo cez Google Chrome na internet pristupovať viac ľudí, než cez Internet Explorer a Edge dokopy. Celkovo išlo o 41,71 percent ľudí pristupujúcich cez Chrome proti 41,33 percentám využívajúcich IE a Edge.

Len v marci bol rozdiel podstatne väčší. Dvojica prehliadačov od Microsoftu vtedy nad Chrome viedla o viac ako 4 percentá. Tento rozdiel nakoniec úplne zanikol, ba dokonca sa začal zväčšovať, no tentokrát v prospech Google Chrome.

statistika-ie-chrome

Začiatok konca ešte minulý rok

Internet Explorer započal svoju cestu na smetisko dejín ešte začiatkom minulého roka, keď jeho prepad začal poriadne zrýchľovať. S príchodom Windows 10 bol tento prepad ešte výraznejší. Môže za to pravdepodobne aj samotný prehliadač Edge, ktorý v ňom Microsoft ponúka ako predinštalovaný. Jeho funkcionalita však bohužiaľ nie je na tak vysokej úrovni ako v prípade konkurencie a aj preto sa veľa ľudí rozhodlo obrátiť na vybavenejší Chrome.

Samostatne fungujúci web StatCounter ide na celú problematiku využívanosti operačných systémoch trochu inak. Namiesto merania unikátnych používateľov sa sústreďuje na počet zobrazených stránok jednotlivými prehliadačmi. V ich meraniach tak Chrome vedie dlhodobo. V apríli bolo cez Chrome zobrazených až 60,47 % všetkých stránok. Na druhom mieste sa s 15,7 % umiestnil Firefox. Internet Explorer skončil až tretí v poradí s 13,25 %, pričom samostatne počítaný Edge si pripísal len 2,28 %.

Na Slovensku Chrome využíva až 52,83 % ľudí, na druhom mieste je s 24,53 % Firefox. Internet Explorer skončil tretí. Jeho služby využíva len 7,95 % Slovákov.