© sonymobile.com

Spoločnosť Sony na podujatí MWC 2016, ktoré sa konalo tento rok vo februári, pochovalo svoju legendárnu Xperia Z líniu smartfónov a nahradila ju radom Xperia X. Vrcholom portfólia je high-end smartfón Sony Xperia X Performance.

Aktuálne sa tento model, ktorý je priamou konkurenciou modelom Galaxy S7, HTC 10 či LG G5, objavil v európskych internetových obchodoch eshop.sonymobile.com v krajinách Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Španielsko a Švédsko. Ide o predaj formou predobjednávky, pričom doručovanie zákazníkom by malo začať niekedy začiatkom júla. Cena zariadenia je vo väčšine prípadov stanovená na 699 eur, čím Sony Xperia X Performace dobieha high-end konkurenciu aj po cenovej stránke. Vybrať si môžete z čierneho, bieleho, limetkovozlatého a ružovozlatého prevedenia.

Pre pripomenutie, Sony Xperia X Performance disponuje 5-palcovým displejom s FHD 1080p rozlíšením, procesorom Snadragon 820, 3 GB operačnou pamäťou RAM, 32 GB úložiskom (+ microSD do 200 GB) a 2700 mAh batériou. Za zmienku stojí tiež 23 Mpx fotoaparát (4K video a ISO až 12800), 13 Mpx predný selfie snímač či certifikácia odolnosti IP 68.

K slovu sa dostal aj predpredaj modelov Xperia X a Xperia XA. Tie môžete získať napríklad v Nemecku za 599 eur, alebo 299 eur v prípade smartfónu Sony Xperia XA. Táto dvojica zariadení dorazí k zákazníkom koncom mája, poprípade začiatkom júna. Detaily o modeloch Xperia X Performance, Xperia X a Xperia XA nájdete v minulom článku z predstavenia. Kedy budú tieto smartfóny dostupné aj u nás, zisťujeme. Predpokladáme, že slovenská cenovka bude odrážať tie ostatné európske. Kompletné ceny pre konkrétne krajiny nájdete na blogu Sony Xperia.