Každý deň vás zahŕňame novinkami o technológiách z celého sveta, ktoré sa týkajú mobilných zariadení. Aj tieto technológie však často zliezli po strome hierarchie z úplne iných odvetví. Či už je to kozmonautika alebo medicína, nové materiály či postupy sa nevyvinuli samé. Práve preto je dôležité vedieť, že vo svete medicíny sa už čoskoro udeje jedna z najdôležitejších a technologicky najzložitejších operácií na svete.

O čo ide? Taliansky neurochirurg Sergio Canavero o operácii, počas ktorej by mohol transplantovať hlavu človeka sníval už poriadne dlho. Svoju ideu verejne odprezentoval v roku 2013. Podľa jeho plánov má trvať až 36 hodín a zapojiť do nej plánuje 150 ľudí (doktori, sestričky, technici, psychológovia a inžinierov pre virtuálnu realitu). Ó a samozrejme 20 miliónov dolárov. Prvým pacientom má byť Valery Spiridonov, 31-ročný ruský programový manažér trpí nevyliečiteľnou chorobou svalovej atrofie. Na operáciu sa zapísal ako dobrovoľník.

Podľa Canavera budú na dvoch telách pracovať dva doktorské tímy. Jeden sa bude starať o Spiridonova, druhý o darcovské telo. Darca (nie orgánov ale celého tela) bude pacient, ktorý nebude prejavovať mozgovú aktivitu a preto bude vo svojej podstate mŕtvy. Jeho telo musia doktori vybrať veľmi opatrne, aby sa podobalo výzorovo, výškovo, stavbou a samozrejme, aj imunotypom. Potom doktori pristúpia k ďalšej fáze, Spiridonovu hlavu takmer úplne zamrazia. Vďaka tomu bude na malú chvíľu taktiež mŕtvy.

Mozog mu doslova premyjú chirurgickým roztokom a napoja ho na umelú cirkuláciu. Potom už dôjde k asi najdôležitejšej časti, prerezanie oboch miech. Chirurgovia budú mať k dispozícii diamantový nanoskalpel z texaskej univerzity, ktorého cena je 200 000 dolárov.  Keď už Spiridonova hlava nebude pripevnená k jeho telu, doktori budú mať krátkych 60 minút na jej znovu pripojenie k nového telu. Miecha potom podstúpi ďalší zákrok, tentokrát ju spoja s jej novou hlavou. Nasledovať budú všetky cievy a žily, nakoniec zašijú všetky svaly.

Ak všetko prebehne podľa plánu, Spiridonov by mal podľa doktora Canaveru chodiť do 3 až 6 mesiacov. Hovorte niečo o príšere Frankensteina, čo?

Skeptici si už mydlia ruky, no sám pacient tvrdí, že na operáciu sa teší a je pripravený zomrieť. V jeho odumierajúcom tele už nechce ostať. „Ak má zomrieť, musí o tom rozhodnúť on sám,“ povedal o svojom pacientovi Canavero. Operácia je naplánovaná na budúci rok.

Je dôležité poznamenať, že doktor Canavero už v minulosti predviedol transplantáciu hlavy opice, ktorá bola úspešná. Aké také skúsenosti s touto operáciou tak už má.