Samsung sa už dávnejšie nechal počuť, že ešte tento rok ukáže minimálne prototyp smartfónu s ohybným displejom. Smartfón by sme je jednoducho mohli zložiť na polovicu aj priamo s displejom.

Nech sa to zdá takýto plán akokoľvek futuristický, Samsung má k jeho realizácii bližšie, než si myslíme. Tento kórejský výrobca totižto ukázal funkčný prototyp displeja, ktorý sa dá zrolovať ako papier.

Displej má 5,7 palca, FHD 1080p (386ppi) rozlíšenie, hrubý je len 0,3 mm a váži 5 gramov. Displej sa chváli polomerom ohybu s hodnotou 10R čo v podstate znamená, by ste mohli displej zrolovať a vložiť napríklad do skúmavky s polomerom desiatich milimetrov. Samsung uvádza, že jas aj kvalita farieb je rovnako živá, ako pri displejoch spoločnosti používaných v smartfónoch, akým je napr. Galaxy S7 edge.

Napriek úžasnému pokroku sú tu stále nevyriešené otázky. Prototyp na videu neobsahuje dotykovú vrstvu, čiže je v podstate dotykom neovládateľný. Samsung ešte musí vyvinúť dotykovú vrstvu, ktorá bude rovnako flexibilná a veľmi tenká. Problémom je aj napájanie. Displej vo videu je napájaný z externého zdroja, no napríklad v smartfóne musí byť akumulátor pevne umiestnený a obmedzuje prípadnú flexibilnosť. Zaujímavé by tiež bolo vidieť, koľko „ohybov“ displej znesie do prvého poškodenia.

Samsung je veľký inovátor a určite sa bude týmito, zatiaľ nevyriešenými otázkami zaoberať. Teraz sa už pokochajte fungujúcim displejom na valčeku.