Čo sa týka virtuálnej reality a spoločnosti Google, jej snaha v podstate končila pri kuse kartónu za pár eur s názvom Cardboard. To sa aktuálne mení a spoločnosť Google na konferencii I/O predstavila Deaydream. Virtuálnu realitu postavenú na operačnom systéme Android N. 

Virtuálna realita Daydream bude pre svoj chod potrebovať poriadny grafický výkon, rozlíšenie a potrebnú senzorovú výbavu. Ak sa vám zdalo 4K rozlíšenie smartfónu Sony Xperia Z5 Premium zbytočné, pravdepodobne ste sa mýlili. Toto zariadenie môže byť vzorové pre novú líniu high-end smartfónov, ktoré si vyslúžia „nálepku“ Daydream Ready.

Google sa o konkrétnych parametroch či požiadavkách pre používanie Daydream VR nezmienil, ale vieme, že pôjde o vrcholové high-end vlastnosti. Virtuálna realita Daydream bude podporovať grafický štandard Vulkan API, ktorý je súčasťou Androidu N. Tento rok sa dočkáme aj smartfónov, ktoré budú spĺňať požiadavky pre používanie Daydream VR. Na jeseň uvidíme zariadenia, ktoré vzídu z dielní spoločností Samsung, LG, HTC, Huawei, ZTE, Xiaomi, Asus, a Alcatel.

Používanie virtuálnej reality Daydream bude vyzerať nasledovne. Smartfón sa postará o zobrazovaciu schopnosť a výpočtový výkon. Vy budete mať na hlave headset a pozor, v ruke špeciálny ovládač. Užívateľské prostredie virtuálnej reality bude pripomínať akýsi les, v ktorom budú umiestnené rôzne aplikácie. Zatiaľ sú k dispozícii iba špeciálne verzie aplikácií YouTube, Street View, Google Play, Filmy Play a Google Fotky. Postupne budú samozrejme pribúdať aplikácie tretích strán. Netflix vo virtuálnej realite môže byť skutočne zážitkom. Ovládačom v ruke budete následne ovládať celé užívateľské prostredie, aplikácie aj hry.

DaydreamHome.0

Ako bude headset a ovládač vyzerať, je zatiaľ neznáme. K dispozícii sú len koncepčné náhľady (tit.obr.) a rovnako tak nevieme nič o cene. Spoločnosti Google však ide o čo najrýchlejšie rozšírenie, preto výrobcom aj vývojárom poskytne potrebné know-how pre produkciu zariadení a softvéru.