© 9to5mac.com

Po potulkách Čínou ste mohli pokojne naraziť na kabelky, puzdrá pre smartfóny alebo iné kožené produkty, ktoré sa pýšili názvom iPhone. V USA alebo v Európe by zrejme išlo o hrubé porušovanie autorských práv spoločnosti Apple, Čína je však iná.

Spoločnosť Apple sa v Číne súdila so spoločnosťou Xintong Tiandi Technology Peking, ktorá produkovala a produkuje rôzne výrobky z kože pod názvom iPhone. Súdny spor sa ťahal od roku 2012 a spoločnosť Apple samozrejme bojovala o získanie exkluzívnych práv na značku „iPhone“.

Súd v Pekingu, ako aj príslušné čínske úrady spoločnosti Apple nevyhoveli. Výrobca Apple sa samozrejme odvolal, no mestský súd v Pekingu odvolanie zamietol. Spoločnosť Xintong Tiandi Technology Peking tak môže aj naďalej predávať produkty pod značkou iPhone.

Spoločnosť Apple má ochrannú známku „iPhone“ zaregistrovanú od roku 2002. Päť rokov po registrácii, v roku 2007, spoločnosť Apple v USA predstavila prvú generáciu smartfónu iPhone. Spoločnosť Xintong Tiandi Technology Peking začala približne v rovnakom období v Číne používať rovnaké pomenovanie. V roku 2010 bola ochranná známka „iPhone“ tejto spoločnosti uznaná, a to v triede 18: kožená galantéria. V prípade Apple ide o triedu 9: elektronické a vedecké prístroje. Prvé iPhony dorazili na čínsky trh niekedy v roku 2009.

Produkty spoločnosti Xintong Tiandi Technology Peking / © mashable.com
Produkty spoločnosti Xintong Tiandi Technology Peking / © mashable.com

Čínske úrady odmietli zrušiť vlastníctvo ochrannej známky spoločnosťou Xintong Tiandi, keďže Apple iPhone nebol v tej dobe ešte na čínskom trhu etablovaný. Populárna spoločnosť zo Silicon Valley tak nevedela dokázať, že „iPhone“ značka bola v Číne známa ešte pred trhovým vstupom firmy Xintong Tiandi.

Čína je pre Apple veľmi dôležitý trh. Aj keď tržby v prvom štvrťroku 2016 klesli o 11 %, Apple zarobilo z predaja svojich produktov v lokalitách Čína, Hongkong, Macao a Taiwan 58 miliárd dolárov. To je viac, ako všetky ostatné zahraničné firmy pôsobiace v danom regióne.