Úvod Novinky Aktuálne Cestujúcich bude v hyperloope chrániť superodolný materiál pochádzajúci zo Slovenska

Cestujúcich bude v hyperloope chrániť superodolný materiál pochádzajúci zo Slovenska

6
O projekte Hyperloop pravdepodobne počula už väčšina z vás. Ide o dopravný systém, ktorý vás takmer nadzvukovou rýchlosťou prepraví z bodu A do bodu B.

Pre Slovákov, Rakúšanov a Maďarov je tento projekt o to zaujímavejší, že sa má vybudovať práve v týchto troch štátoch. Z Bratislavy do Viedne by ste teda teoreticky a snáď aj prakticky mali dostať do desiatich minút.

Kto ešte nepočul o hyperloope? Jeden, dvaja, traja,… ochranka vyveďte ich.“ Takto nejak začal viedenský festival startupistov, Pioneer Festival, v podaní šéfov Hyperloop Transportation Technologies (HTT) Dirk Ahlborn a Bibop Gresta.

Pri tak vysokých rýchlostiach je dôležité, aby pasažieri ostali v maximálnom bezpečí. Aby to bolo možné, je nutné využiť superodolné materiály. Jedným z nich bude aj Vibrannium. Len pre zaujímavosť, z rovnomenného materiálu bol vyrobený aj štít marvelového hrdinu Captain America.

hyperloop-2

Ako DenníkN podotkol, špeciálny materiál je vyrobený z karbónových vlákien a je osemkrát pevnejší než hliník a desaťnásobne pevnejší než oceľové alternatívy. Celkovo by tak mal byť hyperloop podľa Ahlborna hyperloop desaťkrát bezpečnejší než lietadlo.

Možno sa pýtate, kto by mohol vyrobiť takto odolný materiál. Verte či nie, ide o slovenskú firmu C2i, ktorá vyvíja karbónové štruktúry pre autá či lietadlá.

https://www.youtube.com/watch?v=VF1rt1-Y6vY

Spoločne s HTT a ďalšími vedcami sme pomohli vyvinúť Vibranium, nový inteligentný materiál, ktorý je perfektným riešením na stavbu bezpečného systému,“ uzavrel šéf C2i, Patrick Hessel.