Úvod Novinky Aktuálne Android Wear 2.0 je tu! Malá klávesnica, lepšie UI a podpora pre...

Android Wear 2.0 je tu! Malá klávesnica, lepšie UI a podpora pre vlastné aplikácie

0

Google oznámil hlavné novinky, ktoré prinesie spolu s ďalším veľkým aktualizačným balíčkom Android Wear vo verzii 2.0.

Keď prišiel operačný systém Android pre smartwatch prvýkrát na pulty obchodov, chýbalo mu niekoľko dôležitých funkcionalít, ktoré výrazne obmedzovali budúcich používateľov hardvéru. Dnes je ale situácia diametrálne odlišná. Z nedozretej novinky sa postupom času stala platforma, ktorá aj napriek veľmi neľahkej úlohe plní svoju rolu – konkurovať WatchOS od Apple – viac, ako dobre.

Po ďalšej veľkej aktualizácii na verziu Android Wear 2.0 to pôjde ešte jednoduchšie. Tú internetový gigant predstavil popri bližších detailoch o nadchádzajúcom Android N na momentálne prebiehajúcej vývojárskej konferencii Google I/O s porciou celkom zaujímavých vylepšení. Čo nás teda čaká?

Android-Wear-2-0-Dev-Preview-Infografic-640x360

Majitelia inteligentných hodiniek s operačným systémom od Google sa môžu tešiť nielen na vylepšené používateľské prostredie, ale aj na väčšiu samostatnosť bez pripojeného smartfónu. Ak si ten náhodou zabudnete doma a na ruke máte smartwatch, nainštalované aplikácie s vlastným prístupom ku cloudu budú fungovať tak či tak. Prístup ku cloudu ale bez vlastného alebo externého internetového pripojenia samozrejme možný nie je. Za zmienku taktiež stojí automatické sledovanie pohybovej aktivity cez Google Fit a následná synchronizácia nadobudnutých dát s fitness aplikáciami od tretích strán, pridanie malej virtuálnej klávesnice na písanie – respektíve rozpoznávanie písanie dotykom prsta alebo zobrazovanie užitočných informácií priamo vo virtuálnych ciferníkoch.  Web The Verge rovnako spomína praktickejšie rýchle odpovede na prichádzajúce správy.

Zmeny prostredia

Vizuálnou menou prešli aj notifikácie. Ak sa teda nejaká náhodou objaví, upozorní nás bledým textom na tmavom pozadí, čo nepochybne poteší nejedného fanúšika OLED displejov. V Material UI systému Android Wear 2.0 sa po novom zobrazuje pri listovaní medzi notifikačnými kartami aktuálny progres, takže viete, koľko vás toho ešte čaká. Pri čakaní na ich otvorenie sa automaticky zmenšia prítomné ikonky, aby malá plocha zobrazovacieho panelu dokázala poskytnúť dostatočne veľa priestoru. Pre vývojárov softvéru gigant sprístupnil aj smernice na tvorbu smartwatch aplikácií, ktoré chce vizuálne zladiť s prostredím Wear 2.0 vrátane prítomných ciferníkov.

Aktualizácia operačného systému je v týchto dňoch dostupná v developer preview verzii s pomerne veľkými hardvérovými obmedzeniami, nakoľko si ju zatiaľ nainštalujú iba majitelia LG Watch Urbane Second Edition LTE či Huawei Watch, informuje web Arstechnica. Stabilná verzia by mala byť k dispozícii niekedy počas jesene spolu s Android N, tiež vynovenom systéme pre smartfóny a tablety.